2017-01-18 10:19

ULTIMA ORA


Gaddafi neagă speculaţiile că s-ar afla în Niger

 |  08:17
Gaddafi neagă speculaţiile că s-ar afla în Niger

Fostul lider libian, Muammar Gaddafi, a negat, joi, printr-un mesaj audio difuzat de postul de televizune Arrai, cu sediul la Damasc, speculațiile privind fuga sa în Niger.

„Nu le mai rămân decât războiul psihologic şi minciunile. Ultima dată au spus că l-au văzut pe Gaddafi într-un convoi spre Niger”, a declarat fostul lider. „Câte convoie de contrabandişti, de mărfuri şi oameni nu intră în fiecare zi în deşert spre Sudan, Ciad, Mali sau Algeria?! De parcă ar fi prima dată când un convoi se îndrepta spre Niger!”, a completat acesta.

Gaddafi s-a adresat apoi libienilor: „Vor să vă slăbească moralul, nu vă ocupaţi de acest duşman slab şi josnic”. Acesta a continuat să explice că NATO va pierde războiul, fiind peste capacitățile sale militare. „Suntem pregătiţi ca la Tripoli şi peste tot să intensificăm atacurile împotriva şoboloanilor şi mercenarilor, care sunt o haită de câini”, a spus fostul lider.

Ambasadorul american la Tripoli a apreciat, miercuri, că Gaddafi, aflându-se în libertate, reprezintă în contiunare o amenințare pentru noua putere din Libia. “Faptul că (Muammar Gaddafi şi fiii săi) sunt în continuare în libertate, în Libia sau în afara ţării, reprezintă un pericol care ameninţă eforturile Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) pentru a instaura un nou guvern”, a declarat Gene Cretz în cursul unei întâlniri, la Washington. Cretz, dar și participanţii la Conferinţa internaţională de la Paris privind situaţia din Libia, consideră că „misiunea NATO va continua”.

O delegaţie a CNT s-a deplasat miercuri în Niger pentru a cere autorităţilor acestei ţări să securizeze mai bine frontiera comună astfel încât să împiedice orice tentativă a colonelului sau a familiei sale de a se refugia pe teritoriul acestui stat. Misha'an al-Juburi, patronul postului de televiziune prin satelit Arrai, singura instituţie de presă rămasă în contact cu fostul lider de la Tripoli, a precizat că Gaddafi se ascunde în continuare, dar are „un moral foarte bun”.

Departamentul de Stat american a făcut cunoscut miercuri că apropiaţi ai fostului lider de la Tripoli sunt arestaţi în Niger, unde au încercat să se refugieze, lansând un apel către celelalte ţări din regiune ca să refuze găzduirea libienilor căutăţi de autorităţi. Un purtător de cuvânt a CNT a afirmat marţi că circa 200 de maşini au trecut din Libia în Niger. „În convoi se aflau câţiva responsabili cu rang înalt şi militari din cadrul fostului regim Gaddafi”, a menţionat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane. „În momentul de faţă, se află sub arest în capitala ţării gazdă şi supravegheaţi îndeaproape de autorităţile din Niger”, a adăugat aceasta. Victoria Nuland a mai afirmat că grupul era alcătuit din 20-25 de persoane, iar informaţiile referitoare la un convoi de 200 de vehicule sunt „exagerate”, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-22

TAGURI: Gaddafi, Niger, Libia, NATOComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image