2017-01-17 02:53

ULTIMA ORA


Geoană ar putea fi sancționat de Comisia de Integritate

 |  11:58
Geoană ar putea fi sancționat de Comisia de Integritate

Fiindcă nu acceptă să fie schimbat de la preşedinţia Senatului cu colegul său Titus Corlăţean, aşa cum a decis Biroul Permanent Naţional (BPN) al social-democraţilor, fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană va fi supus, duminică, deciziei Comisiei de Arbitraj şi Integritate a partidului.

Comisia de Integritate a PSD este un for abilitat să dea sancţiuni care pot merge până la excluderea din partid. 

Tensiunile din cadrul PSD au început odată cu ultima vizită a lui Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului, în Statele Unite ale Americii. Conducerea social-democrată a anunţat că vizita nu este mandatată de PSD, fiind făcută în nume personal, însă un comunicat al Senatului a susţinut contrariul.

"Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, efectuează, în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. În acest sens, în Monitorul Oficial nr. 763/28.10.2011, s-a publicat decizia prin care în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie conducerea Senatului va fi asigurată de domnul senator Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului. Astfel, membrii Biroului Permanent şi liderii grupurilor parlamentare au fost informaţi cu privire la această decizie", se arată în comunicat Senatului.  Invocând protocolul USL conform căruia "candidatul alianţei pentru funcţia de preşedinte al României va fi persoana cea mai bine plasată într-un sondaj de opinie la nivel naţional", Geoană a oferit un alt motiv de iritare în PSD odată cu declaraţiile făcute la un post de televiziune conform cărora el ar dori să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale. Preşedintele partidului, Victor Ponta a anunțat că, pe 7 noiembrie, Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să-l propună pentru funcţia de preşedinte al Senatului pe Titus Corlăţean, argumentând că funcţia din care urmează să fie înlocuit Mircea Geoană aparţine partidului. 

"Decizia e clară: funcţia de preşedinte al Senatului, obţinută de PSD prin voturile cetăţenilor, trebuie să fie ocupată de un senator al opoziţiei, conform deciziei BPN şi grupului senatorial. Decizia de azi este ca pentru această funcţie să-l propunem pe dl senator Titus Corlăţean", a explicat Ponta.

Deoarece decizia privind înlocuirea sa din funcţie este luată de conducerea PSD fără a i se aduce vreun reproş şi pentru că face rău partidului, Geoană a declarat că nu renunţă la funcție.

"Să mă bată Dumnezeu dacă înţeleg care este calculul din spatele acestei decizii. (...) Pur şi simplu nu am primit niciun reproş efectiv, am senzaţia că vizita mea în America e ceva neobişnuit pentru cineva", a replicat acesta. Ulterior, Geoană a declarat că este posibil să fi deranjat anunţul referitor la candidatura sa la prezidenţiale.  Ion Iliescu şi Adrian Năstase au explicat că nu este vorba despre revocarea lui Mircea Geoană de la preşedinţia Senatului, respectiv ca această funcţie "să fie făcută cadou puterii", ci numai de o schimbare cu un coleg de partid. 

Mircea Geoană "acţionează pe cont propriu şi creează un centru de putere paralel", consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, argumentând că decizia luată de conducerea PSD se datorează "unei mase critice de nemulţumire" în urma comportamentului lui Geoană, care a încercat "să obţină şi un fel de acceptare din partea PDL". 

Geoană le-a solicitat colegilor de partid, pe 9 noiembrie,  printr-o scrisoare, convocarea Comitetului Executiv Naţional pentru tranşarea situaţiei legate de înlocuirea sa din această funcţie. La scurt timp, Ponta a declarat că, dacă Geoană nu va fi sancţionat, ia în calcul demisia sa din funcţia de preşedinte al partidului. 

Ulterior, Geoană a transmis o scrisoare membrilor Biroului Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD solicitând revocarea lui Dan Şova din calitatea de preşedinte al comisiei pentru reuniunea din 13 noiembrie pe motiv că acesta s-a antepronunţat în mai multe rânduri şi se află în conflict de interese în legătură cu acest caz, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-21

TAGURI: Corlăţean, Geoană, Ponta, Senat, NăstaseComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image