2018-07-16 11:51


George Soros vede o Europă dominată de Germania

 |  11:43
George Soros vede o Europă dominată de Germania

Miliardarul George Soros a avertizat că Europa tinde să fie dominată de Germania în contextul în care sistemul european perpetuează şi adânceşte treptat divergenţele dintre statele creditor şi cele debitor. Potrivit acestui scenariu, zona euro s-ar putea transforma "într-un fel de imperiu german", iar ţările de la periferie ar fi permanent în depresiune economică.

"Chiar dacă reuşeşti să eviţi acel accident similar cu ce s-a întâmplat în 2008, cu falimentul Lehman Brothers - să spunem că eviţi asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergenţele dintre creditori şi debitori şi ar crea o Europă foarte, foarte diferită de societatea deschisă care a capturat imaginaţiile oamenilor şi a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori şi debitori ar deveni permanente şi, în loc de un grup de ţări dintre care niciuna nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziţie de dominaţie permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune", a explicat  George Soros.

UE are nevoie de un fond care să cumpere obligaţiuni emise de Italia şi Spania, a subliniat miliardarul. Totodată, moneda euro s-ar putea prăbuşi dacă liderii europeni nu vor reuşi, la summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni, să convină "măsuri drastice" pentru soluţionarea crizei, a avertizat Soros.

Zona euro ar trebui să creeze o Autoritate fiscală europeană capabilă să cumpere obligaţiuni de stat, cu condiţia ca Italia şi Spania să implementeze măsuri fiscale realiste, a adăugat Soros. Finanţarea achiziţiilor de obligaţiuni ar putea fi obţinută prin vânzarea de titluri de trezorerie europene, garantate în comun de statele din zona euro, care ar avea dobânzi foarte avantajoase datorită acestor garanţii, a detaliat miliardarul.

După ce randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a depăşit săptămâna trecută pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil, Franţa şi Italia fac presiuni asupra Germaniei să accepte măsuri decisive pentru rezolvarea crizei.

Înaintea summit-ului din 28-29 iunie politicienii europeni sunt în impas, situaţie care s-ar putea transforma într-un dezastru dacă nu sunt adoptate de urgenţă măsuri care să asigure supravieţuriea monedei euro, a avertizat George Soros.

Deoarece statele au nevoie de creştere economică pentru a-şi putea plăti datoriile, şi nu de austeritate, Soros critică poziţia Germaniei, considerând că deciziile Angelei Merkel înrăutăţesc situaţia din zona euro. "Merkel s-a transformat într-un lider puternic. Din păcate, a condusEuropa într-o direcţie greşită", a subliniat Soros, potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-25

TAGURI: Germania, George_Soros, Europa

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova