2017-01-22 22:29


Gheţurile din Arctica, la cel mai scăzut nivel din istorie

 |  16:58
Gheţurile din Arctica, la cel mai scăzut nivel din istorie

Gheţurile din Arctica au atins, în cursul acestei săptămâni, suprafaţa cea mai redusă de la începutul măsurătorilor prin satelit, în urmă cu 39 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost făcut de o echipă de oameni de ştiinţă germani de la Universitatea din Bremen, care au precizat că suprafaţa totală a gheţurilor de la Polul Nord era în această săptămână de doar 4,24 milioane de kilometri pătraţi. Acesta este un minim istoric, cu 0,5% mai mic decât precedentul record, din septembrie 2007. Totuşi, centrul american specializat în observarea zăpezii şi a gheţii a precizat că anteriorul record era de doar 4,1 milioane km pătraţi, bazându-se pe un mod de calcul uşor diferit, dar considerat coerent. „Modelele climatice arată mai degrabă că acest recul al gheţii este legat de încălzirea climatică, mai pronunţată în Arctica din cauza efectului albedoului”, a declarat Georg Heygster, de la Institutul de fizică din Bremen.

Cel mai grav aspect, potrivit oamenilor de ştiinţă, îl reprezintă faptul că fracţiunea de energie solară reflectată spre spaţiu, datorită gheţurilor, este tot mai redusă şi, pentru că este înlocuită de o întindere de mare de culoare mai închisă, aceasta absoarbe mai multă lumină solară şi, deci, înreţine creşterea temperaturii globale. Astfel, temperaturile din regiunea arctică au crescut de două ori mai repede decât temperaturile medii în cursul ultimilor 50 de ani, ameninţând şi mai mult regiunile de coastă aflate pe ţărmurile continentelor, dar şi arhipelagurile aflate la altitudini scăzute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image