2019-02-22 09:17


Gitenstein: România a luat o decizie “de natură pur economic” în privinţa avioanelor F16

 |  15:00
Gitenstein: România a luat o decizie “de natură pur economic” în privinţa avioanelor F16

AmbasadorulSUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, duminică, la Pro TV, că Româniaa luat deciza "de natură pur economică" de a renunţa la programul deachiziţionare de avioane F16, deoarece SUA vroiau să vândă şi nu să finanţezevânzarea acestor aparate către România.

Întrebatce opinie are despre faptul că România a renunţat la programul de achiziţionarede avioane F16, Gitenstein a spus : "A fost o decizie de natură pureconomică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit.Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permiss-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit săfacem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe careputea s-o ia – nu a cumpărat F16", a explicat ambasadorul.

Întrebatdacă i s-a transmis vreo dată la care România ar putea relua acest program, ela spus că este o problemă dificilă, legată de regulile aplicabile în acest caz.

"Esteo întrebare complicată legată de modul în care pot fi redeschise discuţiile.Teoretic este posibil, poate chiar şi în cadrul cererii actuale, existente,prin extinderea acesteia…(…) Cred că este un subiect la care să ne uităm dinnou peste şase luni pe baza «credit rate» -ului dumneavoastră", a mai spusdiplomatul.

EmilBoc a declarat, la începutul lunii august că Guvernul nu dispune de bani pentruavioanele F16, răspuns oferit la doar două zile după expirarea termenului pânăla care România trebuia să achite o primă tranşă de bani.

ConsiliulSuprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN deachiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari.

MinisterulApărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25,revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnicăpentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor,pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptareainfrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...