2018-07-18 21:41


Google Doodle o sărbătoreşte pe Miriam Makeba. VIDEO

 |  10:50
Google Doodle o sărbătoreşte pe Miriam Makeba. VIDEO

Google sărbătoreşte, luni, 81 de ani de la naşterea cântăreţei şi activistei sud-africane Miriam Makemba, simbolul muzicii africane şi al luptei antiapartheid, denumită "Mama Africa".

Noul logo prezintă un desen stilizat, în care Miriam Makemba este surprinsă din profil, în timp ce cântă la un microfon. În noul logo, imaginea artistei înlocuieşte a doua literă "g" din cuvântul "Google".

Născută pe 4 martie 1932, în Johannesburg, dintr-o mamă swazi şi un tată xhosa, Miriam Makemba a devenit cunoscută pe plan internaţional în timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, când a cântat alături de grupul sud-african Manhattan Brothers.

În anul următor, când a dorit să se întoarcă în ţara ei natală pentru a asista la înmormântarea mamei sale, autorităţile sud-africane i-au retras cetăţenia şi au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul naţional sud-african.

În urma acestor decizii, Miriam Makemba a trăit 31 de ani în exil, în Statele Unite şi în Guineea.

Miriam Makemba a fost prima cântăreaţă de culoare care a câştigat un premiu Grammy, pe care l-a împărţit cu cântăreţul american Harry Belafonte, în 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe cântăreaţă să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii '60. Cei doi au fost recompensaţi în 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situaţia sud-africanilor în timpul epocii apartheid.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-10

TAGURI: google, doodle, Miriam Makemba

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova