2018-11-18 07:57


Grădinile zoologice din România, sub lupa organizaţiilor internaţionale

 |  10:06
Grădinile zoologice din România, sub lupa organizaţiilor internaţionale

Grădinile zoologice din România au ajuns sub lupa organizaţiilor internaţionale. Fundaţia Born Free, după o amplă cercetare realizată în rândul a 20 de ţări din UE şi prezentată marţi în Parlamentul European, avertizează că grădinile zoologice aflate în România reprezintă un pericol pentru vizitatori şi pentru animalele pe care le găzduiesc.

Din cele 33 de grădini zoologice recunoscute din ţara noastră, 12 sunt neautorizate, majoritatea dintre acestea operând în continuare şi fiind deschise publicului, potrivit raportului întocmit de fundaţia Born Free. Acest lucru ar putea contraveni Directivei CE 22/1999 privind grădinile zoologice, care stabileşte regulile de instalare şi de funcţionare pentru astfel de spaţii, precizează autorii studiului.

Raportul este întocmit pe baza unor date  colectate în octombrie 2009 de la zece grădini zoologice din România. 'Aparenta lipsă de cunoştinţe şi de expertiză a agenţiilor de aplicare a legii şi a operatorilor grădinilor zoologice ar putea împiedica aplicarea eficientă a legislaţiei româneşti privind grădinile zoologice (…) Designul nesatisfăcător al cuştilor, slaba întreţinere a gardurilor, lipsa barierelor despărţitoare şi penuria de angajaţi disponibili la grădinile zoologice i-au pus deseori în pericol pe vizitatori sau i-au expus la boli. Unii vizitatori au putut cu uşurinţă să intre în contact direct cu specii periculoase, inclusiv urşi şi lei', se precizează în raport.

Totodată, 'multe dintre cuşti nu sunt igienice şi pot reprezenta un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor (…) În medie, patru din cinci cuşti nu oferă animalelor oportunitatea de a-şi dezvolta comportamentul sau activitatea prin intermediul a diverse obiecte, în principal jucării sau dispozitive de hrănit', avertizează fundaţia Born Free.

Grădinile zoologice din România au o contribuţie minimă la conservarea biodiversităţii, iar angajamentul acestora faţă de educarea şi informarea publicului este extrem de slab, adaugă organizaţia nonguvernamentală.

Grădinile zoologice evaluate sunt: Bârlad, Brăila, Băneasa (Bucureşti), Acvariul din Constanţa, Exotic Bird House din Constanţa, Delfinariul din Constanţa, Minirezervaţia din Constanţa, Gârbovele (Galaţi), Oneşti şi Bucov (Ploieşti).

Pentru a educa publicul şi pentru a păstra animalele în condiţii care respectă nevoile fiecărei specii, începând cu anul 2005, toate grădinile zoologice din statele membre ale UE trebuie să îndeplinească cerinţele de bază ale Directivei CE 22/1999 şi să implementeze o serie de măsuri pentru a conserva biodiversitatea.  Însă autorii raportului recunosc că majoritatea grădinilor zoologice europene nu respectă aceste reguli. 'În Europa, grădinile zoologice nu-şi respectă obligaţiile privind conservarea speciilor, educarea publicului şi bunăstarea animalelor, aşa cum cer legile naţionale şi internaţionale', precizează aceştia, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-21

TAGURI: grădini_zoologice, raport, România
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...