2019-01-22 20:01


Grecia a încălcat acordul cu UE, angajând funcţionari publici

 |  16:39
Grecia a încălcat acordul cu UE, angajând funcţionari publici

Grecia a încălcat acordul semnat cu UE şi FMI, angajând circa 70.000 de funcţionari în anii 2010 şi 2011, potrivit unor documente publicate duminică de ziarul To Vima, preluat de AFP.

Publicaţia greacă citează un raport intern al Troicii formate din reprezentaţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, dar şi un raport al ministrului grec interimar al finanţelor, Georgios Zannias.

“În timp ce guvernul socialist întocmea legi prin care reducea numărul funcţionarilor, îi aducea pe alţii pe fereastră”, citează To Vima un reprezentant anonim al Troicii, care precizează că circa 12.000 de persoane au fost angajate în administraţia publică locală, în timp ce, oficial, era în curs comasarea municipalităţilor pentru a se face economii.

Potrivit primului memorandum semnat între Grecia şi Troică în anul 2010, guvernul de la Atena s-a angajat să reducă cu 150.000 numărul salariaţilor din sectorul public şi pentru fiecare cinci funcţionari care ies din sistem să angajeze unul singur. Raportul publicat menţionează că anul trecut au fost reduse efectiv numai 24.000 de posturi, în timp ce reducerea prevăzută pentru anul 2012 este de 15.000 de posturi. Într-un document publicat sâmbătă, noul guvernul condus de Antonis Samaras anunţă că intenţionează să limiteze concedierile funcţionarilor şi insistă ca termenul pentru aplicarea “reformelor de ajustare bugetară” convenite cu UE şi FMI să fie prelungit “cu încă cel puţin doi ani”, adică până în anul 2016.

Relatările publicaţiei To Vima survin înaintea unei vizite de evaluare a reprezentanţilor Troicii, care ar fi trebuit să înceapă luni, dar a fost amânată din cauza stării de sănătate a noului premier grec şi a ministrului său de finanţe, potrivit unor surse guvernamentale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-14

TAGURI: Grecia, Ue, functionari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Braconier ucis de un porc MISTREŢ Acum 4 ore | (3)
Eveniment

loading...