2018-12-11 16:32


Guvernul a amânat coplata

 |  17:16
Guvernul a amânat coplata

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, amânarea perceperii coplăţii la serviciile medicale până la modificarea reglementării în domeniu.

Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a explicat că Guvernul a adoptat o hotărâre privind contractul-cadru pentru serviciile de sănătate, fără să fie prevăzută perceperea coplăţii. El a explicat că Guvernul a primit acceptul Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene pentru amânarea aplicării coplăţii, pentru îmbunătăţirea legislaţiei. “Cei de la FMI au înţeles că legea nu poate fi aplicată şi ne-a permis amânarea aplicării coplăţii până la modificarea legii. Ei au relaxat condiţionalităţile”, a spus Cepoi. Guvernul îşi propune să reglementeze în această sesiune parlamentară sau în sesiunea viitoare, în septembrie, coplata, a menţionat Cepoi. Potrivit acestuia, legislaţia propusă de Guvern a fost modificată de Parlament astfel încât este greu de aplicat. Astfel, pacienţii erau obligaţi să achite, la serviciile medicale, o sumă egală cu a 12-a parte din venituri, motiv pentru care contribuabilii erau nevoiţi să facă dovada tuturor veniturilor, fapt care genera birocraţie, a mai spus Cepoi. El a explicat că legea va fi modificată astfel încât să prevadă o sumă fixă pentru fiecare categorie de servicii medicale.

Acum nici două luni, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul propriu () proiectul de lege privind coplata, dar fără să prezinte cuantumul sumelor pe care trebuie să le plătească asiguraţii şi fără condiţiile în care se achită.

Reţeta electronică, din august

Şi introducerea reţetei electronice a fost amânată cu o lună. Vasile Cepoi a declarat că sistemul electronic de prescriere a medicamentelor va fi introdus, experimental, la 1 iulie, reţeta electronică urmând să fie obligatorie din august. El a menţionat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii CNAS au reieşit anumite disfuncţionalităţi care trebuie rezolvate. ”Dacă lucrurile vor decurge cum trebuie, atunci introducerea reţetei electronice se va face de la 1 august, iar dacă vor fi probleme se va amâna introducerea”, a spus ministrul sănătăţii. Preşedintele interimar al CNAS, Dorin Ionescu, declara, la sfârşitul lunii mai, că reţeta electronică va fi obligatorie din luna iulie, de la 1 iunie va funcţiona experimental, în paralel cu cea tipizată.

Vasile Cepoi a cerut marţi reprezentanţilor CNAS să prezinte în regim de urgenţă o informare cu privire la introducerea în sistem a reţetei electronice. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii CNAS, ministrul s-a interesat despre avantajele pe care le aduce implementarea acestui sistem atât pentru medicii prescriptori şi farmacii, cât şi pentru pacienţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-18

TAGURI: coplata, amanare, Guvern, ministru, producatori, medicamente, medical
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...