2018-12-18 21:23


Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru Arpechim, dar evită să activeze clauze contractuale

 |  16:00
Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru Arpechim, dar evită să activeze clauze contractuale

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom (SNP)pentru a determina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dartrebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, în funcţie deinteresele economice ale acestuia, şi nici nu poate activa clauze speciale dincontractul de vânzare.

"Aufost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom să repornească activitatearafinăriei Arpechim Piteşti, însă decizia finală aparţine investitorului, carese bazează pe propriile interese economice. La un moment dat, a apărut şi ideeaactivării clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare laprotejarea pieţei româneşti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia că aceasta nupoate fi folosită, deoarece are efecte doar în cazul unei penurii de durată depetrol", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivitacestora, autorităţile caută în continuare soluţii prin care să convingă investitorulsă repornească rafinăria de la Piteşti.

Clauzaprivind protejarea pieţei de petrol şi gaze din România, inclusă în contractulde privatizare a Petrom, prevede că pe perioada în care statul continuă sădeţină mai mult de 10% din acţiunile companiei, investitorul este obligat, încazul unei crize, să se consulte cu autorităţile cu privire la "acţiunilerezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea în continuare a uneiaprovizionări adecvate a pieţei din România. Clauza nu poate fi însă activată decâtîn cazul unei penurii de durată de petrol, produse petroliere sau gazenaturale, cauzată de insuficienţa cantităţilor furnizate de surse din afaraRomâniei.

Grupulaustriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, BancaEuropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titlurise tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Consiliul deSupraveghere al OMV Petrom a decis, în 24 martie, închiderea permanentă arafinăriei Arpechim Piteşti, argumentând că opţiunea vânzării nu este fezabilăîn contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil"care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.Petrom a precizat atunci că decizia nu va avea un impact negativ aprovizionareapieţei de carburanţi din România.

PremierulEmil Boc a declarat, la sfârşitul lunii martie, la Piteşti, întrebat despreînchiderea rafinăriei Arpechim, că "răul primordial" se află încontractul de vânzare-cumpărare al Petrom de către Guvernul Adrian Năstase,contract care, în opinia sa, a adus "un prejudiciu uriaş" economieinaţionale.

Întrebatdacă rafinăria Arpechim mai are vreo şansă, premierul a răspuns: "Este înatenţia mea şi, după ce voi face o analiză în Guvern, v-aş putea da unrăspuns".

El a adăugatcă nu i-a plăcut "niciodată" contractul de vânzare-cumpărare alPetrom semnat în timpul Guvernului Adrian Năstase.

În 2004, înmandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMV a preluato participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma unei tranzacţii de 1,5miliarde de euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% din acţiuni pentru 669milioane euro şi a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru aajunge la participaţia de 51%. Prin contractul de privatizare, companiabeneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul de stat.

Tot lafinalul lunii martie, după o întâlnire a reprezentanţilor OMV Petrom cuprefecţii de Argeş şi Vâlcea şi cu conducerea combinatului chimic Oltchim încare s-a discutat despre situaţia rafinăriei Arpechim, deputatul PSD IulianIancu, preşedinte al Comisei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, adeclarat că soluţia pentru salvarea rafinăriei ar fi ca reprezentantulGuvernului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom să conteste în instanţădecizia de închidere, el spunând că există un termen de şase luni în care poatefi găsită o rezolvare.

El a arătatcă următorul pas va fi o analiză foarte atentă a acestor concluzii, cuministrul Ecomiei, după care analiza "se va muta la nivelulpremierului".

Managerulgeneral al Combinatului Chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, adeclarat, la rândul său, că rafinăria Arpechim ar putea fi preluată de cătreunitatea pe care o conduce, iar primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, aapreciat că singurul care poate "întoarce" decizia de închidere arafinăriei este Guvernul, precizând că trebuie ţinut cont şi de partea socialăpe care o implică decizia, respectiv concedierea a 700 de persoane.

RafinăriaArpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fostiniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Activitatea depetrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut deOltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

RafinăriaArpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

Compania OMVPetrom a înregistrat în 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigulconsemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009,care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...