2018-12-12 09:58


Guvernul adoptă prima rectificare bugetară din 2011

 |  10:28
Guvernul adoptă prima rectificare bugetară din 2011

Guvernul a adoptat miercuri, prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat, a anunţat premierul Emil Boc.

Bugetul ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost suplimentat cu circa 300 de milioane de lei, iar cel al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu aproape aceeaşi sumă, în scopul investiţiilor. "În cadrul rectificării bugetare, în primul rând am asigurat resurse financiare pentru continuarea lucrărilor de infrastructură: 300 de milioane la Ministerul transporturilor, aproximativ 300 de milioane la ministerul Dezvoltării Regionale, resurse de investiţii la Ministerul Mediului", a declarat premierul, informează Agerpres.

Rectificarea are ca obiectiv asigurarea unor resurse financiare pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat, de la Ministerul Transporturilor. "Am apreciat munca pe care ministrul Transporturilor, ministrul Finanţelor, împreună cu specialişti din Guvern, în colaborare cu experţii CE şi ai FMI, au lucrat pentru a putea rezolva problema unor arierate de lungă durată la aceste companii de stat, astfel încât să prevenim acumularea unor noi arierate la companiile de stat începând cu anul 2012. Scopul este ca ele să lucreze pe profit, că în aceste condiţii, evident, şi bugetul de stat va avea mult mai mult de câştigat", a mai spus premierul. De asemenea rectificarea urmăreşte şi asigurarea resurselor financiare pentru plata drepturilor cuvenite pensiilor, fiind alocaţi 74 de milioane de lei de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor până la finalul anului.

Totodată, ministerele şi serviciile speciale au primit fonduri pentru suţinerea contribuţiei angajaţilor la asigurările de sănătate. "La capitolul Cheltuieli de personal, am suplimentat pentru câteva ministere sumele necesare pentru plata contribuţiilor la asigurări de sănătate, în special la acele ministere care vin din domeniul apărării, internelor sau siguranţei publice. Fac menţiunea că aici, prin noua Lege a pensiilor, aceste ministere au fost integrate în sistemul public de pensii şi, în consecinţă, şi militarii plătesc contribuţii la pensii, atât contribuţia angajatorului, cât şi cea a angajatului se suportă de la bugetul de stat, anul acesta, pentru a nu fi diminuată solda pe care o primesc militarii. Contribuţia pe care o plăteşte statul este atât pentru salariat, cât şi cea care revenea autorităţii de stat", a explicat Boc.

Au fost suplimentate bugetele Ministerului Afacerilor Externe cu 1,3 milioane de lei, Ministerului Justiţiei, cu 10 milioane de lei, Apărării, cu 227 milioane de lei, SRI, 38,5 milioane de lei, SIE, 5 miliane de lei, SPP, 3 milioane de lei, STS, 6,4 mliane de lei. La Ministerul Administraţiei şi Internelor, se suplimentează fondul de salarii cu 344 milioane de lei, din care 94 de milioane de lei sunt pentru recensământul populaţiei, pentru plata celor care vor lucra la recensământ, a precizat şeful Guvernului. Autorităţile argumentează decizia rectificarii pozitive de buget plecând de la o creştere economică de 1,5%. Alte influenţe pozitive sunt încasările la impozitul pe venit (+155,5 milioane de lei), ca urmare a încasărilor impozitului pe profit virat de agenţii economici, "pe fondul relansării activităţii companiilor pe primul trimestru". La impozitul pe venituri şi salarii creşterea este de +144,3 milioane de lei, "pe fondul creşterii câştigului mediu brut cu 2,3% în luna mai 2011, faţă de aceeaşi lună a anului 2010", a mai susţinut Boc. În acelaşi timp, colectările bugetare din taxa pe valoare adăugată au crescut cu 650,7 milioane de lei, în condiţiile majorării TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...