2018-10-20 03:49


Guvernul belgian cere ajutorul populației

 |  09:57
Guvernul belgian cere ajutorul populației

În condițiile creșterii problemelor bugetare şi politice, guvernul belgian a lansat joi un apel chemând populaţia în ajutor în faţa crizei datoriilor și anunţând printr-un mare efort publicitar un împrumut de stat deschis tuturor.

"Având în vedere dificultăţile de pe pieţele financiare, dorim înainte de toate să facem apel la capacităţile de economii ale belgienilor pentru finanţarea datoriei", a declarat primul ministru în exerciţiu Yves Leterme.  Primul ministru belgian susține pentru prima dată un tip de obligaţiune de stat deschisă tuturor, însoţită de o rată a dobânzii de 3,5% la 4,2%, în funcţie de scadenţă. "Scopul meu este de a strânge cel puţin 200 de milioane(euro). De obicei, sunt 70 sau 80 de milioane, dar eu vreau mai mult decât dublul recoltei", a precizat primul ministru, recunoscând că aceasta nu ar satisface nevoile statului de finanţare pentru 2011.

"Avem nevoie de încă aproximativ două miliarde de euro, dar dacă putem aduna 200 de milioane de la depunătorul belgian, s-ar reduce povara datoriilor. Când trebuie să o plasăm pe pieţele internaţionale, ne costă mai mult", a explicat acesta. Fiindcă "problemele noastre de a forma de mult timp un guvern şi de a ajunge la un acord asupra bugetului provoacă neîncredere suplimentară", într-o asemenea situație, autoritățile sunt obligate să acţioneze, a adăugat Leterme. 

Belgia nu mai are un guvern în plin exerciţiu datorită conflictului dintre comunităţile neerlandofonă (Flandra) şi francofonă cu privire la viitorul ţării.

Datorită dezacordurilor persistente între partidele politice, de data aceasta pe probleme de buget, luni, la peste 500 de zile de la ultimele alegeri legislative, liderul socialist francofon Elio Di Rupo, însărcinat cu formarea viitorului guvern, a anunţat că cere să demisioneze.

Deși suveranul i-a cerut să rămână, tensiunile au rămas puternice joi între cele şase formaţiuni (trei flamande şi trei francofone) angajate în discuţii şi Di Rupo nu și-a anunţat încă decizia finală.

Normele UE prevăd un deficit sub 3% din PIB, ceea ce însemnă că Belgia trebuie să găsească 11,3 miliarde de euro, un efort de echilibrare a bugetului de o amploare fără precedent.

În acest context, socialiştii şi democrat-creştinii propun o evoluţie blândă pentru a proteja salariaţii, iar liberalii vor "o terapie de şoc", informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-03-08

TAGURI: Belgia, populație, guvern
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...