2017-01-21 17:35

ULTIMA ORA


Guvernul îşi angajează răspunderea în plenul Parlamentului

 |  09:34
Guvernul îşi angajează răspunderea în plenul Parlamentului

Executivul îşi va angaja răspunderea, joi, în plenul reunit al Parlamentului privind proiectele de lege pentru comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012 şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Prin această decizie actele normative se consideră adoptate, fără a mai fi dezbătute de legislativ.

Actele normative vor fi adoptate, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă. Opoziţia a anunţat deja că va iniția un asemenea demers, încercând să schimbe Executivul.

Angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii privind promovarea judecătorilor la ÎCCJ va deschide prima şedinţă comună a Parlamentului de joi.

Promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va face numai prin concurs organizat, ori de câte ori este necesar, care se anunţă cu cel puţin 60 de zile înainte de desfăşurare, în limita posturilor vacante, de către Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit acestui proiect de lege.

La concurs pot participa judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv cel puţin cinci ani funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel, ori la Parchetul de la lângă ÎCCJ, au obţinut calificativul "foarte bine" la ultimele trei evaluări, nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar şi au o vechime în funcţie de cel puţin 15 ani, conform proiectului pentru modificarea şi completarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru modificarea articolului 29, alineatul 1, litera b din legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Concursul pentru funcţia de judecător la ÎCCJ prevede: evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate, în cazul judecătorilor sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală ori în faza judecăţii, în cazul procurorilor, interviu în faţa plenului CSM şi probe scrise, cu caracter teoretic şi practic.  Prin hotărârea CSM vor fi numite comisiile de concurs și vor corespunde secţiilor ÎCCJ pentru care au fost depuse candidaturi. Soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul al patrulea, inclusiv ale candidaţilor, nu pot face parte din aceste comisii.

Tot joi, în a doua şedinţă, Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2012. 

"În anul 2012, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc la data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Electorale Permanente. Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi judeţeni în funcţie îşi exercită mandatul până la data validării noilor aleşi", precizează documentul. 

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 2012 vor avea loc în colegiile uninominale delimitate prin hotărâre a Guvernului cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor, la propunerea unei comisii parlamentare speciale constituite din câte doi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar, potrivit proiectului. În termen de 48 de ore de la intrare în vigoare, împotriva acestei hotărâri a Executivului persoanele interesate pot introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ competentă. Aceste acţiuni trebuie să se judece în regim de urgenţă şi cu precădere se soluţionează în termen de cinci zile de la înregistrare. Se poate face recurs în 48 de ore de la pronunţare împotriva acestei hotărâri.

O persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de senator sau deputat şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de senator sau de deputat, se arată în proiectul de lege.

Se vor utiliza liste electorale permanente, suplimentare şi complementare, iar în secţiile de votare vor exista urne etichetate conform destinaţiei lor, astfel una pentru Camera Deputaţilor şi Senat, una pentru preşedintele consiliului judeţean şi consiliul judeţean, una pentru primar şi consiliul local.  La urna specială vor apela persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi cei aflaţi în spitale, maternităţi, sanatorii, case de invalizi, centre de îngrijire, asistenţă şi recuperare a persoanelor cu handicap şi cămine de bătrâni, cu excepţia personalului acestora. Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor se suportă de la bugetul de stat. De asemenea, documentul conține detalii tehnice despre constituirea birourilor electorale, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-13

TAGURI: guvern, alegeri, parlament, răspundereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image