2017-01-23 04:37


GUVERNUL ISI ASUMA RASPUNDEREA PE CODUL MUNCII. OPOZITIA DEPUNE MOTIUNE DE CENZURA

 |  09:13
GUVERNUL ISI ASUMA RASPUNDEREA PE CODUL MUNCII. OPOZITIA DEPUNE MOTIUNE DE CENZURA

Guvernul îşi va asumarăspunderea în faţa Parlamentului, marţi, pe Codul Muncii, proiect la care aadoptat doar opt amendamente din 144, iar opoziţia va depune, în aceeaşi zi,moţiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomajmare, firme falimentate".

Guvernul aaprobat, luni seară,, dintr-untotalde 144 propuneri formulate deparlamentarii coaliţiei, printre care şi cel care acordă prioritate lareangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.

Executivul adecis, totodată, ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că"părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere acontractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În formainiţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colectivede muncă se reglementează prin lege specială.

Contractelecolective de muncă şi actele adiţionale ale căror prevederi sunt limitate la 31decembrie 2011 vor putea fi încheiate după această dată pe durate care vor fistabilite prin lege specială, amaidecisGuvernul în şedinţa de luni, printr-un amendament. De asemenea, contravaloareapagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentrurecuperare de către angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salariiminime brute pe economie, a mai decis Guvernul.Şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului în careGuvernul îşi va asuma răspunderea este programată pentru ora 10.00.

PSD a anunţat că nu va propuneamendamente, ci va depune moţiune de cenzură şi va sesiza CurteaConstituţională.

USLa pregătit draftul moţiunii de cenzură, intitulată "Codul Boc - salariimici, şomajmare,firme falimentate", care va fi depusă imediat ce Guvernul îşi va angajarăspunderea , în text fiind înserat îndemnul adresat parlamentarilor PDL de a-lînlătura pe Emil Boc din fruntea Guvernului.

Textulmoţiunii are 15 pagini şi se constituie într-o înşiruire de critici la adresapoliticii guvernamentale a Guvernului Boc şi a filosofiei conomice promovate deacesta.

"Prezentamoţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atâtmodificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajatrăspunderea în urmă cu câtevazile, cât şi la adresa acesteiproceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu domnul Boc, careabuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul devedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilorromâni", se precizează în text.

Pe de altăparte, reprezentanţi ai opoziţiei, cum ar fi preşedintele de onoare al PSD, IonIliescu, sau purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, au declarat că demersulnu are prea multe şanse de reuşită.

ParlamentariiPDL vor fi prezenţi la moţiunea de cenzură pe care opoziţia o va depune la asumarearăspunderii pe Codul Muncii şi vor avea acelaşi comportament de a sta în băncila vot, pentru a dovedi că "Uniunea Socialistă nu are forţă de a impune unalt guvern", a declarat, luni, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

BiroulPermanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni,, astfelîncât evenimente precum cel din decembrie 2010, când Adrian Sobaru s-a aruncatde la balcon, să nu se mai repete.

PreşedinteleCamerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că decizia Biroului Permanentca, marţi, la asumarea răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii să poată fiprezenţi, ca invitaţi, doar reprezentanţii presei, nu şi cetăţenii, este"o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor dinsala de şedinţe.

Guvernul îşi poate angajarăspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună,asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiectde lege.

Guvernul este demis dacă omoţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentareaprogramului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, afost votată.

DacăGuvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat,după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iaraplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatoriepentru Guvern.

În cazul încare preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbatereaacesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image