2017-01-23 08:41


Guvernul japonez, în stare de alertă maximă din cauza problemelor de la centrala Fukushima. Situaţia rămâne imprevizibilă

 |  13:54
Guvernul japonez, în stare de alertă maximă din cauza problemelor de la centrala Fukushima. Situaţia rămâne imprevizibilă

Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări marţică Guvernul este "în stare de alertă maximă" în faţa problemelorridicate de la centrala nucleară avariată Fukushima, potrivit presei.

Kan asubliniat că situaţiarămâne, în continuare, "imprevizibilă" în această centrală,ale cărei sisteme de răcire de la patru dintre cele şase reactoare sunt în panăşi unde scurgerile radioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de untsunami la 11 martie.

Guvernul"va aborda această problemă într-o stare de alertă maximă", a adăugatel, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Buget din cadrul Senatului,potrivit declaraţiilor citate de presă.

"Nuputem să negăm că evaluarea riscurilor unui tsunami, la acea vreme, a fostfoarte eronată", a declarat Kan, în legătură cu locul ales pentruinstalarea acestei centrale.

Apă puterniccontaminată radioactiv a inundat subsolul sălii maşinilor reactoarelor 1, 2 şi3 şi s-a deversat, de asemenea, în tunelurile tehnice din sol.

TokyoElectric Power (TEPCO), operatorul centralei de la Fukushima Daiichi (numărul1), a recunoscut că apa contaminată ar fi putut curge până la malul OceanuluiPacific.

Societateava verifica toate căminele puţurilor care conduc la aceste tuneluri şi se vaasigura că etanşeitatea lor nu a fost afectată de cutremurul urmat de tsunami,cu scopul de a împiedica apa poluată să se scurgă.

Prezenţaacestor bălţi perturbă puternic operaţiunile de repornire a sistemelor derăcire a reactoarelor, dar pomparea acestei ape va fi complicată, pentru cătehnicienii trebuie să găsească un mijloc de a o transfera în rezervoare fărăsă se expună la doze mortale de radiaţie.

"Trebuie să îndepărtăm această apă cât mai rapidposibil", asubliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, într-o conferinţă depresă.

Pentru aopri combustibilul nuclear să intre în fisiune, tehnicienii de la TEPCO şipompierii trebuie să stropeascăîn permanenţă cele patru reactoare avariate şi bazinul în caresunt stocate barele de combustibil uzat, lucru care ar putea explica importantacantitate de apă contaminată de pe platformă.

"Trebuiesă evităm ca barele de combustibil să fie expuse în afara apei şi să seîncălzească prea mult. Răcireainstalaţiilor este indispendabilă", a apreciat Edano,adăugând că se depuneau toate eforturile pentru "utilizarea minimă aapei".

TEPCO aanunţat luni că au fost detectate urme de plutoniu în cinci locuri diferite, însolul centralei, dând, totodată, asigurări că nivelurile măsurate nureprezentau niciun pericol pentru sănătate.

TEPCO nu aprecizat de unde provenea plutoniul, dar a apreciat ca "foarteprobabil" ca două dintre cele cinci eşantioane să aibă legătură cuavariile suferite de centrală în timpul catastrofei, la 11 martie.

"Plutoniulprovine, probabil, de la barele de combustibil", a confirmat Edano.

Combustibilulreactoarelor 1, 2 şi 3 şi cel stocat în bazinul reactorului 4 pare că auînceput să se topească în orele imediat următoare după tsunami, dar procesul aputut fi controlat de TEPCO.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image