2017-01-21 12:48

ULTIMA ORA


Guvernul se va reuni vineri seară în şedinţă specială pentru a aproba OU privind pensiile militare

 |  13:24
Guvernul se va reuni vineri seară în şedinţă specială pentru a aproba OU privind pensiile militare

Guvernulse va reuni în şedinţă specială, vineri seara, pentru a aproba ordonanţa deurgenţă privind pensiile militare, au declarat surse guvernamentale.

"Laacest moment, şedinţa de guvern este programată pentru ora 19:00", au spussursele citate.

Purtătorulde cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri seara, căGuvernul va elabora şi promova o ordonanţă de urgenţă privind pensiile militarepână la începutul sesiunii parlamentare. Parlamentul va relua lucrările marţi,1 februarie.

Surseoficiale au declarat că Guvernul intenţionează să se reunească în şedinţăspecială, pentru a aproba această ordonanţă de urgenţă.

PreşedinteleTraian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc,ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea,ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că,urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii119/2010, se suspendă recalcularea pensiilor. El a menţionat însă că Legea119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

Şefulstatului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şică va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare alegii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont deelementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un noumecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovediriicontribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Procesulde recalculare a pensiilor militare va fi prelungit până la sfârşitul acestuian, dar instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până celtârziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensiiadeverinţele privind veniturile obţinute de militari, potrivit proiectului deordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unormăsuri în domeniul pensiilor.

Pensiilevor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor mediianuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizândalgoritmul de calcul prevăzut de legislaţia în vigoare la data recalculării.

Pensiilemilitare recalculate vor putea fi însă revizuite şi la cererea beneficiarului,în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte datedecât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caractersalarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu. Drepturile de pensiirevizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea, împreună cu acteledoveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie sau de la dataîntâi a lunii următoare celei în care cererea a fost depusă la casa de pensiipeste acest termen general.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image