2019-02-20 01:33


Guvernul va impozita suplimentar și în 2012

 |  07:10
Guvernul va impozita suplimentar și în 2012

Persoanele care deţin mai multe locuinţe şi autoturisme "sofisticate" vor plăti impozitele suplimentare şi în anul 2012 conform deciziei de miercuri a Guvernului. 

Sistemul actual de impozitare a clădirilor şi mijloacelor de transport se va menţine şi în 2012 deși inițial a fost limitat de Parlament să funcționeze până în 2011.

„Am decis în Guvern să menţinem şi în anul 2012 sistemul actual de impozitare a clădirilor şi mijloacelor de transport. Cei care au mai multe case, mai multe proprietăţi sau maşini sofisticate plătesc mai mulţi bani la bugetul de stat. Menţinem acelaşi regim de impozitare cum a fost în anul 2011”, a precizat premierul. 

De asemenea, Executivul a decis, miercuri, modificările la Codul fiscal, premierul enumerând patru măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Una din acestea dă posibilitatea firmelor mici să plătească trimestrial, în loc de o dată pe lună, declaraţia unică la Fisc. „Prima modificare se referă la depunerea trimestrială a declaraţiei unice, în loc de depunerea lunară a acesteia, de către firmele mici care au trei angajaţi exclusiv şi cifră de afaceri de până la 100.000 de euro", a spus Boc, potrivit Agerpres.

Altă rectificare importantă are în vedere scutirea de la plata penalităţilor de întârziere a firmelor care îşi achită până în 31 decembrie 2011 datoria principală şi dobânda aferentă acesteia la stat. „E vorba de datorii ale firmelor existente la 31 august 2011. Dacă o firmă are o datorie de 100 de lei şi este compusă din 70 de lei principalul plus dobânda şi 30 de lei penalităţi, dacă această firmă, până în 31 decembrie îşi plăteşte principalul plus dobânda, adică 70 de lei, este scutită de plata penalităţii de 30 de lei. Dacă aceeaşi firmă plăteşte principalul şi dobânda 70 de lei până în 30 iunie 2012, va fi scutită de jumătate din cât trebuie să plătească ca penalizare, adică 15 lei”, a completat Emil Boc.  O a treia modificare a Codului fiscal prevede stingerea cu prioritate a obligaţiilor fiscale principale ale firmelor, pentru a se evita acumularea de datorii. "Măsura prevede modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale, în sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligaţiilor principale în ordinea vechimii acestora şi apoi a accesoriilor în ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi datorii în sarcina contribuabilului", a spus premierul.  Emil Boc a explicat că foarte multe firme, după ce acumulează datorii mai reuşesc să iasă din spirala penalităţilor, dobânzilor şi datoriilor faţă de stat.  Aceasta se întâmpla fiindcă aceste firme nu plătesc principalul şi în continuare acumulează penalităţi de întârziere.

A patra rectificare dă posibilitatea firmelor care au datorii la stat, dar faţă de care şi statul are datorii de acelaşi nivel, să participe la licitaţii. "Sunt foarte multe firme astăzi care au o datorie la bugetul de stat, dar în acelaşi timp au şi bani de primit de la stat. Prin simplul fapt că figurează cu datorii la bugetul de stat, ele nu pot participa la licitaţie, deşi aceeaşi sumă o au de primit de la stat. Şi atunci, am fixat în Codul Ficsal şi în Codul de procedură fiscală faptul că certificatul de atestare fiscală trebuie să aibă două componente: pe de-o parte să spună că firma respectivă are datorii 100 de lei la bugetul de stat, dar pe de altă parte firma are de primit de la stat 100 de lei, deci această firmă nu are datorii şi, în consecinţă, va putea să participe la licitaţii", a explicat Boc.  Pe lista priorităților Guvernului este și viitoarea rectificare a legeii achiziţiilor publice


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-01-31

TAGURI: Emil Boc, impozit
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...