2018-12-12 03:26


Guvernul vizează reducerea masivă a cheltuielilor în 2012

 |  07:09
Guvernul vizează reducerea masivă a cheltuielilor în 2012

Pentru a se încadra într-o ţintă de deficit bugetar mult mai mică de 3% în European System of Accounts (ESA), pe anul 2012, Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea masivă a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile administraţiei centrale şi locale.

"Chiar dacă au mai fost făcute reduceri de cheltuieli, cum au fost cele privind limitarea fondurilor pentru carburant în administraţie, se mai pot face raţionalizări. Mai ales în administraţia locală este spaţiu pentru raţionalizarea cheltuielilor", au precizat surse guvernamentale.

În condiţiile în care, prin sistemul de calcul ESA, la deficitul bugetar sunt luate în considerare şi pierderile companiilor de stat, cheltuielile vor fi reduse masiv, inclusiv prin disponibilizări.

Șansele ca pensiile să fie indexate se reduc substanţial, iar salariile bugetarilor vor fi majorate, dacă se va stabili o ţintă de deficit bugetar de 1,7% din PIB în anul 2012. 

După ședința de luni între președinte, membrii Guvernului și guvernatorul Băncii Naţionale, Traian Băsescu a declarat că ţintă de deficit pe 2012 trebuie să fie mai mică de 3% din PIB.

"Trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cât va fi acesta mult mai mic, trebuie să analizeze Guvernul şi să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi externă (…) Trebuie găsite soluţiile cu cel mai mic impact asupra populaţiei, atunci când discutăm de reducerea deficitului de la 3% pe ESA, să spunem, la 1,5% - 1,7%, undeva aici, poate. Poate. Nu o luaţi ca fiind bătută în cuie. Este o speranţă doar. Guvernul trebuie să analizeze unde sunt lucruri care pot fi explicate şi făcute, dar vă repet, în niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau reducerii de salarii", a declarat președintele, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-05

TAGURI: Guvern, deficit, cheltuieli
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...