2018-12-12 00:34


Guvernul vrea să acorde facilităţi de 5.000 de euro cumpărătorilor de maşini electrice

 |  13:41
Guvernul vrea să acorde facilităţi de 5.000 de euro cumpărătorilor de maşini electrice
Ministerul Mediului pregăteşte oordonanţă de urgenţă prin care să dea o serie de facilităţi din partea statuluicumpărătorilor de maşini electrice, valoarea avantajelor urmând să acoperediferenţa de cost dintre un astfel de vehicul şi unul normal, care în prezentajunge la circa 5.000 de euro.

MinistrulMediului, Laszlo Borbely, a avut în cursul dimineţii de miercuri o întrevederecu mai mulţi reprezentanţi ai conducerii companiei Renault, subiectul discuţieireprezentându-l modalitatea prin care statul poate încuraja cumpărareamaşinilor electrice în locul celor care folosesc combustibil fosil.

Borbely aprecizat că în urma discuţiilor a ajuns la concluzia că există două variantepentru ca statul să stimuleze cumpărarea de vehicule electrice.

Într-oprimă fază beneficiari vor fi instituţiile publice, iar facilităţile vor venide la Fondul de Mediu în două forme, fie prin programul Rabla, fie prinsubvenţionare directă a unui procent de până la un sfert din costul unei maşinielectrice.

"Amfăcut un calcul. Diferenţa de preţ dintre o maşină electrică şi una normală cuperformanţe similare este de aproximativ 5.000 de euro şi atunci ne-am gânditca instituţiile care au o maşină veche pe care vor să o caseze prin programulRabla şi în locul ei să-şi cumpere o maşină electrică să primească şasevouchere în loc de unul. Prin ordonanţa de urgenţă vom stabili exact proceduraprin care acest lucru se va putea realiza", a spus Borbely.

O altă variantă este cea în care instituţia care vrea să cumpere omaşină electrică nu are niciun vehicul pe care să-l poată casa. "În acestecondiţii instituţia respectivă poate primi de la Fondul de Mediu o subvenţie depână la 25% din valoarea maşinii noi. Urmează să stabilim exactprocentele", a adăugat ministrul Borbely.

O a douaproblemă discutată la întâlnirea de miercuri a fost cea a infrastructurii. ŞiBorbely şi Jerome Olive, reprezentantul Renault, au precizat că există discuţiipentru încheierea unor parteneriate cu distribuitorii de energie electricăpentru "a găsi formule" de realizare a infrastructurii necesare.

ReprezentantulRenault a spus că producătorul comercializează în prezent două modele de maşinielectrice, un al treilea urmând să apară în cursul acestui an. El nu a datdetalii despre performanţele maşinilor anunţând în schimb că după jumătatealunii aprilie ele vor fi prezentate în cadrul unui eveniment organizat decompanie.

Potrivitreprezentanţilor Renault, o maşină electrică are o autonomie de până la 160 dekilometri, iar încărcarea ei durează 8 ore şi poate fi făcută cu ajutorul uneiborne care costă aproximativ 400 de euro.

"Existăşi încărcătoare rapide care costă însă câteva mii de euro", a mai explicatministrul.

Potrivitacestuia, în prezent, în România nu circulă niciun vehicul 100% electric."Din câte ştiu eu, în România nu există astfel de maşini, important estesă avem baza legală, iar producătorii să ştie că statul oferă facilităţi celorcare vor să cumpere astfel de autovehicule. După aceea vom vedea ce putem facepentru a dezvolta infrastructura necesară acestora", a mai spus Borbely.

Potrivit datelorprezentate de reprezentanţii Renault o încărcare a bateriei unei astfel demaşini pentru parcurgerea a 100 de kilometri presupune un consum de 18kilowaţi, "ceea ce înseamnă mai puţin de 2 euro".

Potrivitcalculelor prezentate de Borbely diferenţa de 5.000 de euro dintre preţul uneimaşini normale şi cel al uneia electrice poate fi amortizată în circa 5 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...