2017-01-19 19:21

ULTIMA ORA


Hossu: Guvernul are o poziţie inflexibilă privind Codul Muncii, sindicatele continuă protestele

 |  16:51
Hossu: Guvernul are o poziţie inflexibilă privind Codul Muncii, sindicatele continuă protestele

Discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţiiGuvernului privind Codul Muncii au eşuat din cauza poziţiei inflexibile aministrului Muncii şi a încercării de manipulare a Executivului, a declarat,vineri, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care a precizat căsindicatele vor continua protestele.

"Înîntâlnirea de astăzi am constatat o încercare de manipulare a mişcăriisindicale. (…) Am părăsit discuţiile pentru că poziţia ministrului Muncii esteinflexibilă şi denotă nivelul cultural al lui Botiş, care nu e capabil săînţeleagă efectele pe termen lung ale acestor modificări, ci doar pe cele petermen scurt, benefice pentru propria întreprindere", a spus Hossu.

Liderul"Cartel Alfa" a precizat că multe dintre cele 107 demodificări propuse schimbă filosofia relaţiilor dintre salariaţi şi angajatorişi a relaţiei dintre partenerii sociali.

Bogdan Hossua declarat că premierul Emil Boc a anunţat sindicatele că Guvernul îşi va asumarăspunderea pe Codul Muncii, acesta fiind un alt lucru respins de parteasindicală.

"CodulMuncii, fiind o lege mult prea importantă, nu e normal să nu fie dezbătut înParlament şi să nu existe un vot majoritar", a susţinut Hossu, care a adăugatcă sindicatele vor declanşa acţiunile de protest şi că speră că acestea vorschimba poziţia inflexibilă a actualului ministru al Muncii.

La rândulsău, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ioan Pisc, a declaratcă ministrul Ioan Botiş a fost inflexibil în tot timpul discuţiei, indiferentde articolul din Codul Muncii dezbătut.

"Şiministrul şi premierul au fost inflexibili, indiferent de articolul pus îndiscuţie. Orice propunere a noastră de a discuta un subiect sau altul a făcutobiectul unui refuz categoric, răspunsul primit fiind că nu au mandat dinpartea coaliţiei de guvernare de a negocia", a spus Pisc.

Potrivitacestuia, premierul Emil Boc a invitat sindicatele să plece în momentul în careau ajuns reprezentanţii patronatelor, deşi ministrul Muncii le promisese că nuva discuta separat cu sindicatele şi patronatele.

"La oraactuală cu patronatele se discută Codul Muncii. (…) Cred că este ultimaîntâlnire pentru că am impresia că ne-am pierdut vremea", a conchis Pisc.

ReprezentantulBNS a anunţat că o primă acţiune de protest va fiorganizată sâmbătă, la congresul UDMR când va fi prezentat un document princare reprezentanţilor UDMR vor fi avertizaţi că salariaţii din România trebuierespectaţi.

În urmă cu ozi însă, autorităţile orădene au respins cererea celor cinci confederaţiisindicale privind aprobarea unei acţiuni de protest sâmbătă, în prima zi aCongresului UDMR, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

"Comisialocală de ordine publică a respins astăzi (joi - n.r.) solicitarea BNS, CNSLRFrăţia, Convenţiei Sindicatelor Democratice, Cartel Alfa şi Meridian, de aprimi autorizaţie pentru ca sâmbătă, între orele 10.30 şi 12.30, pe platoul dela Casa de Cultură a Sindicatelor să desfăşoare o acţiune de protest", adeclarat secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.

Potrivitacestuia, cererea celor cinci organizaţii sindicale a fost respinsă în bazaLegii 60 din 1990, care prevede că în ziua şi în locul desfăşurării unuieveniment public nu poate fi aprobată desfăşurarea unui alt eveniment, care"ar putea genera tulburări ale ordinii publice".

Lideriiconfederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilitpichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii dincomisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR,minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu,cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă deavertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.

La nivellocal, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fimitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor,Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.

PremierulEmil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarearăspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioadaurmătoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image