2017-01-18 03:36

ULTIMA ORA


Hugo Chavez a plecat în Cuba pentru chimioterapie

 |  12:16

Preşedintele venezuelan, Hugo Chavez, a ajuns înnoaptea de sâmbătă spre duminică în Cuba, unde urmează să înceapăchimioterapia, la o lună după ce a fost operat de tumoare canceroasă, a anunţatteleviziunea locală, conform Mediafax.

Chavez a fost primit la sosirea sa la Havana de preşedinteleRaul Castro şi de ministrul de Externe Bruno Rodriguez.

Preşedintele venezuelan, în vârstă de 56 de ani, însoţitde fiica sa cea mare Rosa, a fost salutat cu onoruri la plecarea de peaeroportul din Caracas.

"Mă voi întoarce în formă mai bună decât mă vedeţiacum", a declarat Chavez înainte de a părăsi ţara, insistând asupra"marei sale dorinţe de a trăi". "Trebuie să îndeplinesc acestnou demers. Plec pentru câteva zile, dar nu vreau să vă spun la revedere. Nueste momentul să mor, ci să trăiesc", a declarat preşedintele venezuelan.

Parlamentul venezuelan a autorizat sâmbătă înunanimitate deplasarea lui Chavez în Cuba pentru o durată nedeterminată. Preşedinteleşi-a exprimat speranţa că absenţa sa va fi de scurtă durată.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie săautorizeze orice absenţă mai mare de cinci zile a preşedintelui. Parlamentultrebuie, de asemenea, să decreteze absenţa temporară a şefului statului dacăaceasta este mai mică de 90 de zile şi vicepreşedintele trebuie să îşi asumefuncţiile pe durata acestei absenţe.

Dacă preşedintele este absent peste 90 de zile,Parlamentul poate prelungi termenul de 90 de zile din nou sau poate decretavacanţa funcţiei.

Potrivit liderilor opoziţiei, Chavez nu poate, dinpunct de vedere constituţional, să conducă ţara din Cuba.

"Când preşedintele părăseşte ţara, vicepreşedinteletrebuie să asume funcţia de şef al Executivului", a apreciat deputatul deopoziţie Hiram Gaviria.

Preşedintele Chavez a declarat totuşi că nu vatransmite toate atribuţiile vicepreşedintelui decât dacă va simţi că "îisunt slăbite capacităţile". Hugo Chavez a promulgat totuşi un decret care îiatribuie ministrului de finanţe Jorge Giordani unele competenţe administrative şieconomice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image