2018-12-13 15:14


Hugo Chavez naţionalizează industria aurului

 |  16:11
Hugo Chavez naţionalizează industria aurului

            Hugo Chavez a anunţat că va naţionaliza industria aurului din Venezuela pentru creşterea rezervelor naţionale. „Întregul sector este guvernat de mafie”, a afirmat preşedintele la televiziunea de stat. „Vom naţionaliza aurul. Nu le putem permite mafioţilor să ni-l ia”, a mai declarat Chavez. Cel mai mare extractor de aur din Venezuela este compania Rusoro, înregistrată în Canada şi deţinută de familia rusă Agapov.

Decizia lui Chavez survine după ce compania ruso-canadiană a protestat pentru că nu i se permite vânzarea unei cantităţi suficiente de aur în afara ţării. Conform contractului între firma de exploatare şi statul venezuelan, 50% din aurul extras trebuie vândut către Banca Naţională a Venezuelei.

            Anunţul liderului socialist care a declarat recent că va candida pentru un nou mandat prezidenţial în 2012 semnalează o consolidare a finanţelor unui stat care este cel mai mare exportator de petrol din America Latină. Hugo Chavez a naţionalizat deja o mare parte din economia Venezuelei, iar acum ţinteşte spre industria aurului după ce guvernul său a intrat într-o dispută cu companiile străine care s-au plâns de limitarea cantităţii de aur care le este permis să o exporte. „Vom converti aurul în rezerve internaţionale pentru că preţul acestuia continuă să crească”, a spus liderul de la Caracas. „Voi semna în curând o lege în acest sens şi contez pe armată să o supravegheze pentru că se continuă anarhia, mafia şi jaful”, a mai spus Chavez la postul TV naţional.

O altă strategie pe care Chavez doreşte s-o pună în aplicare o reprezintă retragerea capitalului deţinut de Venezuela în băncile occidentale, pentru a-l redirecţiona spre parteneri precum China, Rusia şi Brazilia. O temere pe care criticii lui Chavez au pus-o în discuţie o reprezintă faptul că repatrierea capitalului deţinut de acesta în băncile occidentale ar putea fi o mişcare de anticipare a unor posibile sancţiuni, în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale. În 2010, Chavez a pierdut majoritatea parlamentară de două treimi, care-i permitea să schimbe Constituţia ţării, acesta având parte acum doar de un sprijin care-i permite să guverneze fără a putea produce schimbări decisive în legislaţia ţării. De asemenea, transferul unor sume de bani consistente către băncile chineze constituie un element de garanţie a alianţei dintre cele două state, în contextul unor investiţii masive ale Beijingului în infrastructura ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...