2017-01-19 02:18

ULTIMA ORA


Ialomiţianu: Motorina se va scumpi cu aproximativ 2%

 |  08:04
Ialomiţianu: Motorina se va scumpi cu aproximativ 2%

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că motorina se va scumpi cu circa 2% din 2012, după ce Guvernul a decis, marţi seară, majorarea accizei. Deşi taxele şi impozitele se vor menţine la nivelul lui 2011, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului fiscal, începând cu anul 2012.

Majorarea accizei la motorină cu 4,4%, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri, se numără printre măsurile cuprinse în proiectul iniţiat de Ministerul Finanţelor. Din această majorare bugetul de stat va câştiga 292,3 milioane de lei, potrivit Ministrului Finanţelor. Ialomiţianu a recunoscut că: " este şi un impact estimat asupra preţurilor, colegii au calculat un 2%". Totodată, Guvernul menţine acciza la cafea şi pentru 2012. Fiindcă în prezent taxarea inversă la deşeuri se limitează la "materiale şi acele produse care rezultau din combinare, din diferite operaţiuni", OUG-ul pune în discuţie şi extinderea acestei măsuri, încerând să combată evaziunea fiscală în acest domeniu.

Executivul îşi motivează decizia prin obligaţiile pe care România le are faţă de Uniunea Europeană în acest sens."Eu spun că sunt măsuri de a ajuta mediul de afaceri, dar sunt şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Şi am fost obligaţi să respectăm angajamentele faţă de UE luate în momentul aderării", a explicat Ialomiţianu. Deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele destinate transporului rutier, altele decât cele care erau utilizate în scopul productiv, reprezintă o altă modificare la Codul fiscal. TVA-ul aferent achiziţiilor acestor autoturisme se reduce tot cu 50%.

"Adică cine cumpără un autoturism - mă refer aici la persoanele juridice - destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiază de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achiziţionare beneficiază de 50% la deductibilitate privind TVA-ul", a afirmat ministrul. O altă facilitate pentru aceste mijloace de transport o reprezintă şi calculul amortizării investiţiei, care va fi luată la calculul impoziului pe profit, în proporţie de 50%. Totodată, ministrul a menţionat introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară IFRS, referindu-se la neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012, rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor, precum şi acordarea deducerii provizioanelor IFRS şi a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR. Asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar, reprezintă o a treia reglementare în cazul măsurilor discutate cu BNR.

"BNR a spus că, din prudenţă, ar fi bine ca această diferenţă de venituri să rămână în contabilitate, în privat, iar atât timp cât ele sunt surse de finanţare pentru bănci să nu fie impozitate", a adăugat  Ialomiţianu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-12

TAGURI: Gheorghe Ialomiţianu, motorină, cod fiscalComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image