2017-01-24 05:08


Ialomiţianu: TVA redusă nu va ieftini produsele alimentare, dar pune în pericol cheltuielile bugetate

 |  14:01
Ialomiţianu: TVA redusă nu va ieftini produsele alimentare, dar pune în pericol cheltuielile bugetate

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, adeclarat vineri că va încerca să-i convingă pe deputaţi să reexamineze legeaprivind TVA redus la alimente, întrucât această măsură nu va ieftini produsele,dar va pune în pericol cheltuielile cu salariile, cele sociale şi investiţiile.

"Voiavea discuţii cu parlamentarii din Camera Deputaţilor şi le voi spune cătrebuie să revizuiească legea, pentru că punem în pericol salariile,cheltuielile sociale şi investiţiile programate pentru acest an. România nu-şipermite acum un TVA redus. Din experienţa anterioară, preţurile nu au scăzut,şi mai mult decât atât, am asistat atunci la o creştere a evaziunii fiscale, secontrafăceau foarte multe produse", a spus Ialomiţianu.

Cererea dereexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privindreducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat,care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.

Proiectullegislativ propus de opoziţie a fost adoptat pe 19 octombrie anul trecut şitrimis preşedintelui spre promulgare, după ce deputaţii puterii au invocat oeroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii estereducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

Cererea dereexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la aceastăprevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ alcomisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi"împotrivă" şi o abţinere.

Tot pe 19octombrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă adeputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că"venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea dinvenitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A douazi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşealăîn favoarea celor două proiecte.

Pe 2noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimiteParlamentului cele două legi.

Preşedintelea declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare olege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îigarantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image