2017-01-24 23:16


IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în ultimii 15 ani

 |  14:48
IBM a depăşit Microsoft ca valoare de piaţă pentru prima dată în ultimii 15 ani

IBM a depăşit vechiul rival Microsoft cavaloare de piaţă pentru prima dată în 15 ani, marcând un nou punct de cotiturăîn istoria agitată a două dintre cele mai vechi şi mai reputate companii dinsectorul tehnologiei.

Răsturnarea de situaţie reprezintă totodată un nou evenimentnefast în istoria recentă a Microsoft, care nu a reuşit să convingăinvestitorii că poate continua să domine viitorul tehnologiei aşa cum a făcut-oîn trecut, acţiunile companiei stagnând în ultimul deceniu.

Uninvestitor care a plasat 100.000 de dolari în fiecare dintre cele două companiicu 10 ani în urmă ar câştiga astăzi 143.000 de dolari dacă ar vinde acţiunilela IBM şi doar 69.000 de dolari în cazul titlurilor Microsoft.

Microsofta coborât luni pe locul al treilea în topul companiilor americane din sectorultehnologiei după capitalizare, fiind devansată de IBM şi de Apple, a căreirevigorare din ultimii patru ani a propulsat-o în 2010 pe primul loc.

IBMa dominat industria IT timp de câteva decenii până la începutul anilor '80,când a contractat Microsoft, o firmă mică şi puţin cunoscută la acea dată, săcreeze un sistem de operare pentru noua gamă de computere personale.

BillGates a transformat această şansă într-o poziţie dominantă asupra industriei,demonstrând propria teorie că software-ul va fi mai valoros decât hardware-ul.Până la sfârşitul anului 1999, valoarea de piaţă a Microsoft era de trei orimai mare decât cea a IBM, şi mai ridicată decât a oricărei alte companiiamericane.

Peparcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost văzută ca un Goliat greoi, de modăveche, care nu putea face faţă revoluţiei industriei calculatoarelor. "BigBlue" pierdea miliarde de dolari pe an la începutul anilor '90 şi a fostaproape să se destrame înainte ca fostul director general Louis Gerstner să gândeascăun program de revigorare.

Situaţias-a răsturnat după spargerea balonului speculativ al internetului în anul 2000.Deşi Microsoft şi-a dublat vânzările şi profitul în ultimii zece ani, acţiunilecompaniei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce companiade 11 ani, fiind aspru criticat.

Deşidomină încă piaţa sistemelor de operare, Microsoft a pierdut în faţa Google însectorul publicităţii pe internet şi a permis Apple să preia conducerea pepiaţa smartphone-urilor şi tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru acâştiga teren în mediul online, dominat de nume ca Facebook şi Twitter.

Întretimp, IBM s-a reinventat într-o companie specializată în software pentrubusiness, servere şi consultanţă, şi s-a desprins de operaţiuinile de pe piaţacomputerelor personale.

Capitalizareade piaţă a Apple era de 309,2 miliarde de dolari la finalul şedinţei de luni,urmată în sectorul IT de IBM, cu o valoare de 203,8 miliarde de dolari, şi,respectiv, Microsoft - 203,7 miliarde de dolari. IBM a depăşit astfel Microsoftpentru prima dată din aprilie 1996.

IBMeste pe locul al patrulea după valoarea de piaţă la nivelul Statelor Unite,într-un clasament condus de gigantul Exxon Mobil (397,4 miliarde de dolari),Apple şi conglomeratul industrial şi financiar General Electric (205,6 miliardede dolari).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image