2017-01-20 01:43

ULTIMA ORA


ICCJ a respins contestaţia lui Voiculescu: Decizia de colaborare cu Securitatea rămâne irevocabilă

 |  17:40
ICCJ a respins contestaţia lui Voiculescu: Decizia de colaborare cu Securitatea rămâne irevocabilă
Ultima acţiune a liderul conservatorilorDan Voiculescu împotriva verdictului de colaborare a sa cu fosta Securitate afost respinsă, joi, de către judecătorii instanţei supreme, hotărârea rămânândirevocabilă.

Uncomplet de trei judecători de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal ainstanţei supreme a respins, joi, ca nefondată contestaţia în anulare făcută deDan Voiculescu împotriva deciziei din 10 martie, prin care un alt complet detrei magistraţi ai aceleiaşi secţii au decis că Voiculescu a fost colaboratoral securităţii.

Voiculescua recurs la ultima cale de atac, respectiv a formulat o contestaţia înanulare , care a fost depusă lainstanţa supremă în 18 mai, iar, joi, a fost judecată.

Avocaţiilui Voiculescu au susţinut cererea şi au arătat că ar fi existat eroriprocedurale.

Înreplică, reprezentantul CNSAS, prezent la şedinţă a cerut respingereacontestaţiei arătând că instanţa a luat decizia corect, fără a existaerori procedurale.

JudecătoriiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis irevocabil, în 10 martie,că liderul conservatorilor Dan Voiculescu este fost colaborator al fosteiSecurităţi, cu numele conspirativ "Felix" .

Astfel,ICCJ a confirmat decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Într-opostare pe blogul său din 1 martie, Dan Voiculescu scria că în cei cinci ani deproces, puterea politică i-a fost permanent ostilă, dar că a reuşit sădemonteze toate acuzaţiile formulate împotriva sa.

"Faptul că surse arondate puterii cunoşteau de luni, 28februarie, verdictul pe care instanţa ar trebui să îl pronunţe joi, 3 martie,ar trebui să mă îngrijoreze. Ar fi un indiciu că decizia a fost luată la altnivel. Şi, totuşi, nu mă îngrijorează", scrie Voiculescu care adaugă căştie că "se fac presiuni uriaşe".

Voiculescuspunea că dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va rezista presiunilor, vada un verdict corect.

"Dacăpresiunea puterii politice va învinge, voi continua imediat procesul la CEDO şimă voi asigura că toţi cei care au greşit în acest dosar vor plăti", maispune Voiculescu, el adăugând că în ambele cazuri va câştiga şi că este decissă recuperez "imensul prejudiciu moral" suferit.

Instanţasupremă a încheiat, în 17 februarie, dezbaterile în procesul în care DanVoiculescu a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti, potrivit căreia acestaa avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi. ICCJ a amânat luarea uneihotărâri pentru 10 martie.

În 5februarie 2010, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat că Dan Voiculescua avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi, iar acesta a contestatdecizia la instanţa supremă.

Curteade Apel Bucureşti a notat, în motivarea deciziei din 5 februarie 2010, că DanVoiculescu a colaborat cu fosta Securitate cu numele conspirativ"Felix" în scopul "rezolvării unor sarcini decontraspionaj", însă era privit cu suspiciune de comunişti, pentru că aveaun trai peste nivelul obişnuit, având o casă cu încălzire şi piscină.

Judecătorularăta că CNSAS a apreciat corect că Dan Voiculescu a făcut poliţie politică,fapt care reiese şi din documentele depuse la dosar.

"Reclamantul(Dan Voiculescu-n.r.), contrar susţinerilor sale, a fost recrutat în vedereacolaborării cu numele conspirativ «Mircea» în anul 1970 de către ISMB, înconsiderarea posibilităţii informative ca şi translator de limba germană alechipei de hochei a Norvegiei, urmărindu-se furnizarea de informaţii cuprivire, pe de o parte, la cetăţeni străini pe linie de CNEFS (ConsiliulNaţionale de Educaţie Fizică şi Sport), iar, pe de altă parte, la cetăţenistrăini de la ASE, în anul 1971 propunându-se scoaterea din reţea întrucât nuvine des în legătură cu cetăţeni străini", potrivit motivării.

Deasemenea, instanţa a constatat că, în perioadă 1973-1975, Voiculescu a fostverificat pentru a fi recrutat, "inclusiv în scopuri de contraspionaj şide stabilire a corectitudinii activităţii unor reprezentaţi ai unor firme cefăceau afaceri cu statul român", astfel că, sub numele conspirativ"Felix", acesta a semnat o serie de note referitoare la cetăţenistrăini cu care intra în contact, la rudele sale care au fugit din ţară şi laun coleg de serviciu.

Potrivitinstanţei, în 1975 s-a propus încetarea colaborării cu DanVoiculescu pentru căacesta intrase în Partidul Comunist Român (PCR) şi nu exista un obiectiv pelângă care să fie folosit, însă legătura este reluată pentru rezolvarea unorprobleme pe linie de muncă în cadrul Comerţului exterior, dar cu menţiunea de ase avea în vedere caracterul nonconformist al acestuia.

"Deasemenea, pe parcursul anilor, organele fostei poliţii politice au urmăritactivitatea reclamantului, informându-se cu privire la caracaterulnonconformist al acestuia, ce se concretiza în legături cu străinii, fără a ficomunicate potrivit Legii 23/1971, în încălcarea unor reguli de disciplină cuocazia deplasărilor în străinătate în cadrul activităţii de comerţ exterior, înducerea unui trai peste nivelul obişnuit al populaţiei, cât timp avea inclusivun autoturism străin, imobilul său fiind dotat cu încălzire centrală şipiscină", se mai arată în documentul citat.

Dincauza "caracterului nonconformist", în iunie 1979 s-a începuturmărirea sa informativă pentru relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, acestdosar denumit "Dorin" fiind finalizat peste un an, după ce Voiculescua avut o discuţie cu ofiţerul de Securitate.

JudecătorulCurţii de Apel Bucureşti a apreciat că informaţiile furnizate de Voiculescufostei Securităţi denunţau activităţi şi atitudini potrivnice regimuluitotalitar comunist, constând în defăimarea politicii regimului, precum şidorinţa unor persoane de a fugi din ţară sau de a se revolta şi excedauinformaţiilor legate de serviciu.

Instanţamai precizează în motivare că o parte din informaţii erau date ofiţerului deSecuritate din Vitrocim, maiorul Nicola Marin, cum este şi în cazul unui coleg,LG.

Curteade Apel Bucureşti a respins ca fiind neîntemeiată acţiunea lui Dan Voiculescuşi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentruStudierea Arhivelor Securităţii făcute de Paraschiva Silaghi şi MikaelaKallbery, verişoarele fostului lider PC.

Înaugust 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fostaSecuritate, numele conspirativ fiind "Felix". Voiculescu acontestat această soluţie la Curtea de Apel Bucureşti.

DanVoiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comerţ Exterior- Vitrocim, iar între anii 1982-1992 general manager al Biroului Bucureşti şicoordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& MaritimeLtd. Cyprus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image