2017-01-17 19:36

ULTIMA ORA


Ideea renegocierii tratatelor UE, respinsă de vicepremierul britanic

 |  11:47
Ideea renegocierii tratatelor UE, respinsă de vicepremierul britanic

În urma pronunțării a unui sfert dintre parlamentarii Partidului Conservator al premierului David Cameron pentru organizarea unui referendum privind apartenenţa britanicilor la UE, vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat, luni, că Marea Britanie se va confrunta cu o ''sinucidere economică'' dacă va decide să se retragă la marginea procesului decizional din Uniunea Europeană.

Ideea posibilitatății amendării Tratatului de la Lisabona, pentru a crea un sistem de supraveghere bugetară mai strict pentru cele 17 state din zona euro, a fost recent avansată de Germania.

Britanicii însă devin tot mai reticenţi faţă de o Europă ce tinde tot mai mult să îi ţină sub control și se tem că ţara lor, care nu se află în zona euro, va trebui să suporte costuri suplimentare pentru salvarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM, formată din ţările ce au adoptat moneda unică europeană).

Doar 35% dintre britanici cred că aderarea ţării lor la UE a fost benefică, potrivit celui mai recent Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană.

Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor (partenerul de guvernare al conservatorilor britanici) susține că renegocierea tratatelor UE riscă să ''deschidă o cutie a Pandorei, lăsând Marea Britanie blocată în lupte ideologice şi cereri speciale de la fiecare stat membru''.  ''Acestea sunt devieri periculoase într-un moment în care priorităţile noastre urgente sunt stabilitatea şi reluarea creşterii economice (…)În plus, am rămâne izolaţi în lume într-o perioadă de mari incertitudini'', a explicat liderul liberal-democraţilor. Deşi există divergenţe de opinie legate de unele decizii luate la nivelul Uniunii Europene, premierul britanic David Cameron a declarat că partidul său şi Partidul Liberal Democrat împărtăşesc aceeaşi viziune generală despre Europa, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-04

TAGURI: tratate, UE, Nick CleggComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image