2017-01-24 09:07


Începe războiul în Libia? Mai multe ţări vor participa la o intervenţie militară împotriva lui Kadhafi

 |  13:18
Începe războiul în Libia? Mai multe ţări vor participa la o intervenţie militară împotriva lui Kadhafi

Maimulte ţări, între care Franţa, Canada, Norvegia şi Danemarca, vor participa laintervenţia militară în Libia, în urma rezoluţiei adoptate de Consiliul deSecuritate al ONU, în timp ce Polonia intenţionează să acorde un sprijinlogistic umanitar.

Canadava trimite în Libia şase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participala implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care prevedecrearea unei zone de interdicţie aeriană şi autorizează folosirea forţei,relatează joi presa canadiană.

"Guvernulcanadian a luat decizia astăzi, târziu, de a trimite şase avioane de vânătoarede tip CF-18, pentru a se alătura americanilor, britanicilor şi francezilor,dar şi celorlalte ţări care vor participa la impunerea zonei de interdicţieaeriană", a precizat postul privat de televiziune CTV, pe site-ul său.

Anunţulmobilizării aparatelor canadiene este "iminent", potrivitteleviziunii publice CBC.

Între120 şi 200 de soldaţi vor însoţi avioanele CF-18 - echivalentul canadian alaparatului F-18 american - acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia,potrivit site-urilor Globe and Mail şi CBC.

Aceştiaar putea ajunge acolo încă de vineri, potrivit CTV.

Norvegiava participa la intervenţia militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, adeclarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentrucotidianul Verdens Gang.

"Amdecis să contribuim la operaţiune. Dar este prea devreme pentru a spune în cemod", a declarat ea. "Este rezonabil să trimitem mijloaceaeriene".

Trimitereade avioane de luptă F-16 norvegiene "este o posibilitate. Dar o mareoperaţiune umanitară va fi de asemenea înfiinţată, ceea ce aduce în actualitatetrimiterea unor avioane de transport", potrivit ministrului.

Larândul său, Danemarca va cere vineri, "cât mai rapid posibil",sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea uneicontribuţii care să includă avioane de luptă F-16, a anunţat ministrul deExterne, Lene Espersen.

"Darvreau să spun deja că Guvernul este hotărât să formeze cât mai repede posibil ocontribuţie daneză concretă pentru a putea contribui la decizia Consiliului deSecuritate", a declarat ea, într-un comunicat.

"Suntempregătiţi să acţionăm foarte rapid şi să ne asigurăm că va fi o gestionarerapidă în Parlament a unei propuneri pentru ca Danemarca să poată pune ladispoziţie avioane F-16", a adăugat Espersen, citată de agenţia Ritzau.

Pede altă parte, Varşovia este pregătită să ofere avioanele sale de transport,dar exclude participarea sa la o forţă de atac în Libia, după autorizarea datăde ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.

"Suntempregătiţi să ajutăm cu avioanele noastre de transport. Capacităţile noastre nepermit să detaşăm o parte din forţele noastre şi mijloacele noastre pentruajutor umanitar", a declarat Klich pentru postul privat de radio TOK FM.

"Amdecis miercuri cu preşedintele şi prim-ministrul că implicarea Poloniei într-oforţă de atac este exclusă", a precizat el.

"Înceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, noi nu intenţionăm să participămla implementarea ei cu forţele noastre armate", a adăugat ministrul.

Anterior,purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat căatacurile militare împotriva regimului libian după rezoluţia ONU vor interveni"rapid", "în câteva ore", iar francezii vor"participa".

"Atacurilevor avea loc rapid", a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL,adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact "când, cum, ce ţinte,ce forme" vor avea acestea.

"Franceziicare s-au aflat în fruntea aceste cereri (de intervenţie) vor fi, în modnatural, coerenţi cu intervenţia militară, deci vor participa", a adăugatel.

Qatarulşi Emiratele Arabe Unite vor participa, în baza mandatului ONU, la operaţiunimilitare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi,a declarat, joi, un diplomat acreditat la Naţiunile Unite.

"Vaexista o participare a Qatarului şi a Emiratelor Arabe Unite. Aceasta a fostconfirmată la Consiliul de Securitate", a precizat diplomatul citat.

Consiliulde Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, orezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor coloneluluiMuammar Kadhafi, deschizând calea unor raiduri aeriene în Libia.

LIBIA ŞI-A ÎNCHISSPAŢIUL AERIAN

Libia şi-a închis total spaţiul aerian, până la noiordine, a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Control Aerian, Eurocontrol.

"Tripolinu mai acceptă trafic (aerian) până la noi ordine", a anunţat Eurocontrol,pe site-ul său. Agenţia, care administrează traficul aerian în Europa, afirmăcă a primit această informaţie de la autorităţile malteze.

Această hotărâre intervine după votarea rezoluţieiConsiliului de Securitate al ONU care instaurează o zonă de interdicţie aerianădeasupra Libiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image