2018-12-18 13:06


Încetinirea economiilor europene ar putea menține dobânda cheie

 |  08:53
Încetinirea economiilor europene ar putea menține dobânda cheie

Banca Central Europeană(BCE) ar putea să nu mai crească ratele dobânzilor în acest an datorită încetinirii accentuate a economiilor europene și riscului unei alte recesiuni.

Economia Franţei a stagnat în timp, iar cea a Germaniei a avansat foarte lent. În al doilea trimestru din acest an, economia Germaniei a consemnat un avans de 0,1%, în timp ce estimările analiştilor indicau o creştere de 0,5%.

 Economoștii, Marco Valli, de la UniCredit Global Research, şi Stewart Robertson, de la Aviva Investors au apreciat că economia zonei euro a înregistrat cea mai slabă performanţă de la ieşirea din recesiune, consemnând doar un avans de numai 0,2% în trimestrul doi.

„Sunt încrezător că aceasta este o încetinire temporară, dar atenţia rămâne concentrată asupra riscurilor unei recesiuni în lunile următoare”, a arătat Valli, economist-şef pentru euro-regiune al Unicredit. „O majorare a dobânzilor este exclusă pentru moment”, a adăugat acesta. Stewart Robertson, economist-şef al Aviva Investors, care gestionează active de 371 miliarde de dolari, a arătat că, în perioada în care zona euro trebuie să evite recesiunea, creşterea lentă a economiilor va menţine neschimbate ratele dobânzilor BCE şi în 2012, informează Agerpres.

BCE a fost forţată, săptămâna trecută, să înceapă că cumpere bonduri emise de Italia şi Spania pentru a evita o răspândire a crizei datoriilor în toată regiunea. Dobânda cheie a fost majorată de două ori în acest an, la 1,5% pentru a contracara inflaţia în timp ce moneda euro a scăzut, la fel ca şi cotaţia acţiunilor.

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au venit cu soluții propunând formarea unui guvern al zonei euro şi introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru a calma pieţele. În condiţiile în care BCE intenţionează să menţină inflaţia sub 2%, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,5% în iulie, de la 2,7% în iunie, potrivit Eurostat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...