2017-01-22 12:07

ULTIMA ORA


Inflaţia a coborât la 6,8% în ianuarie şi va fi de 4,3% la finele acestui an, peste ţinta BNR-sondaj

 |  13:55
Inflaţia a coborât la 6,8% în ianuarie şi va fi de 4,3% la finele acestui an, peste ţinta BNR-sondaj

Inflaţiaanuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,8% în prima lună a acestui an şiva continua să scadă, până la 4,3% la finele lui 2011, depăşind, totuşi, pentrual cincilea an consecutiv ţinta stabilită de BNR, potrivit membrilor AsociaţieiAnaliştilor Financiar- Bancari din România (AAFBR).

Inflaţialunară a fost în ianuarie de 0,6%, estimările membrilor AAFBR fiind cuprinseîntre 0,4% şi 1,1%.

Totodată,estimările privind rata anuală a inflaţiei din luna ianuarie variază între 6,6%şi 8,1%.

În ceea cepriveşte inflaţia de la finele acestui an, niciun membru AAFRBR care a răspunsla sondaj nu plasează rata anuală în intervalul ţintit de BNR, de 2% - 4%,estimările fiind cuprinse între 4,2% şi 5%. Media estimărilor membrilor AAFBRindică pentru decembrie 2011 o rată anuală a inflaţiei de 4,3%.

Pentrufinele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondajplasează rata anuală a inflaţiei la 3,5%, răspunsurile fiind plasate îninterbalul 3,1% - 4,5%.

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, la prezentarea raportului trimestrialasupra inflaţiei, că rata anuală a inflaţiei a coborât cel mai probabil sub 7%după evoluţia preţurilor din luna ianuarie.

BancaNaţională a României a majorat, în această săptămână, prognoza de inflaţiepentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 orată anuală de 3,2%.

Pentru 2012,banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la acelaşi nivel ca în acest an, de 3%plus/minus un punct procentual.

PotrivitINS, rata inflaţiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, după ce preţurile au urcatcu 0,5% în decembrie, iar avansul a fost aproape dublu faţă de nivelul raportatîn 2009, în special din cauza majorării TVA şi a scumpirilor la anumitealimente, combustibili, tutun şi servicii. Astfel, BNR a ratat pentru alpatrulea an consecutiv ţinta de inflaţie, stabilită la 3,5% plus/minus un punctprocentual.

Inflaţiareprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externăsemnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de FondulMonetar Internaţional.

Totodată,inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie săle îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

AAFBR este oasociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şicare reuneşte în rândurile sale circa 70 de analişti din sectorul bancar,fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi deasigurări şi din piaţa de capital.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image