2018-12-14 08:36


ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

 |  13:54
ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

Scăderea ratei şomajului pare spectaculoasă, însă nureflectă situaţia economică reală din România, se arată într-o analiză a INGBank.

Rataşomajului a scăzut în luna martie la 5,92%, de la 6,58% în februarie, potrivitdatelor prezentate miercuri de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă(ANOFM). Numărul şomerilor s-a redus astfel luna trecută cu peste 60.000, lapuţin sub 540.000 de persoane înregistrate.

"Ajustareaeste cu atât mai spectaculoasă cu cât estimăm că a beneficiat de un suportminim din partea efectelor sezoniere. Însă, la fel ca în lunile anterioare,credem că scăderea şomajului înregistrat spune o poveste neadevărată despreeconomia românească", notează analiştii ING.

Bancaaminteşte că rata şomajului a scăzut timp de 12 luni consecutiv, numărulşomerilor coborând în aceeaşi perioadă cu 225.000. Pe de altă parte, numărulangajaţilor din economia românească s-a redus cu 210.000 în primele zece dinaceste 12 luni, datele pe februarie şi martie nefiind încă disponibile.

Aceastădinamică divergentă ar putea fi explicată de o creştere în economia gri.

Însă,potrivit măsurării şomajului conform metodologiei BIM (Biroul Internaţional alMuncii - n.r.), acest scenariu nu este valabil, se arată în analiza citată.

Dupămetodologia BIM, rata şomajului a urcat la 7,3% în trimestrul al patrulea alanului trecut, de la 6,9% în trimestrul al treilea.

"Înconsecinţă, ne îndoim că accentuarea recentă a trendului descendent în privinţaratei şomajului înregistrat este un semn de îmbunătăţire a activităţiieconomice", conchid analiştii ING.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...