2019-01-24 04:51


Investiţie de aproape 30 milioane lei pentru modernizarea Grădinii Zoologice din Braşov până în 2012

 |  18:30
Investiţie de aproape 30 milioane lei pentru modernizarea Grădinii Zoologice din Braşov până în 2012

GrădinaZoologică din Braşov va fi reamenajată şi modernizată, investiţia pentru acestproiect fiind de aproximativ 30 de milioane de lei, iar termenul de finalizarea fost stabilit pentru luna august 2012.

Proiectuleste inclus în Programul "Implementarea şi realizarea proiectelor deinvestiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilorzoologice", finanţat de Ministerul Mediului din Fondul alocat pentruimplementarea programelor/subprogramelor multianuale prioritare de mediu şigospodărire a apelor.

Valoareacontractului este de 29,8 milioane de lei, din care suma alocată de MinisterulMediului este de 22,2 milioane de lei, iar cofinanţarea din bugetul local almunicipiului Braşov este de 7.412.000 lei.

Potrivitprimarului municipiului Braşov, George Scripcaru, lucrările de reamenajare aufost începute recent, unele amplasamente urmând să fie mutate sau extinse.

"Suprafaţaactuală, de zece hectare, nu va fi extinsă, dar dacă va fi necesar, Regia dePăduri Kronstadt, care administrează fondul forestier al municipiului Braşov,dispune de un teren învecinat cu grădina zoologică şi putem să ne extindem peacel teren. Am luat în calcul şi acest lucru. Cred că Grădina Zoologică Braşovva deveni cea mai frumoasă şi cea mai vizitată grădină zoologică dinRomânia", a declarat, marţi, George Scripcaru, în cadrul unei vizite laGrădina Zoologică pentru a vedea stadiul lucrărilor.

Conformproiectului, pentru urşi va fi extins spaţiul existent pe versantul sudicpăstrând ca bază groapa cu apă, iar pentru cerbi şi căprioare se va construi unamplasament nou pe versantul sudic. De asemenea, leii şi tigrii vor fi mutaţiîn actualul perimetru al livezii de meri şi li se va face o amenajare nouă.Totodată, se va construi un tunel-coridor pentru hrănirea animalelor, pentruacordarea asistenţei sanitare, precum şi pentru vizualizarea animalelor.

Pentruvulpi, iepuri şi jderi se vor extinde ţarcurile şi se vor amenaja coteţe noi,păsările vor fi mutate în voliere noi, maimuţele şi babuinii vor avea un spaţiuextins şi va fi reabilitată construcţia din zidărie, iar mistreţii şi lupii vorrămâne pe actualul amplasament, care se va extinde şi vor fi construite coteţeindividuale din structură de lemn. Lacul existent populat cu specii exotice vafi curăţat şi igienizat. De asemenea, se va construi aşa-numita "Casă cuocol " - o clădire nouă, construită în specificul arhitecturii rurale,zona Rucăr - Bran. Aceasta va fi o casă tipică şi va adăposti animale şi păsăridomestice: găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii,ovine cornute şi porcine.

Proiectulinclude şi un spaţiu de joacă pentru copii, unde aceştia vor fi supravegheaţişi unde se vor putea organiza diferite evenimente, precum ore de botanică,zoologie sau geografie.

Corpulcu păsări exotice şi reptile se va realiza prin extinderea actualului pavilioncare va fi demolat şi reconstruit pe aceleaşi dimensiuni. Grădina zoologică vaavea şi un corp de intrare - planetariu (spaţiu de prezentare şi iniţiere agrupurilor de copii în scop didactic sau vizionare), un spital veterinar,birouri şi un punct de alimentaţie publică. În extremitatea sudică a corpului afost amplasat un garaj cu cinci boxe şi vestiar personal. Boxele sunt prevăzutecu acces pentru autoutilitare de transport pentru hrană, furaje, aprovizionareşi pentru curăţenie.

DirectorulGrădinii Zoologice, Dumitru Daneş, a spus că, în prezent, există resursesuficiente de hrană pentru cele aproximativ 760 de animale din 65 de specii.

"Pentruacest sezon avem mâncare destulă, ne-am asigurat necesarul şi primim încontinuare hrană de la marile magazine, constând în produse expirate. Sperăm cala finalizarea proiectului să putem spori numărul personalului, care în prezenteste de 21 de angajaţi, astfel că ne descurcăm destul de greu", a spusdirectorul instituţiei.

Anulacesta, Grădina Zoologică din Braşov a fost vizitată de aproxiamtiv 165.000 devizitatori, iar încasările din taxa de vizitare au crescut faţă de anul 2005,ajungând să asigure în prezent 47 la sută din bugetul instituţiei, faţă de 20la sută, în urmă cu cinci ani.

Restulfondurilor necesare pentru funcţionarea Grădinii sunt asigurate de la bugetullocal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...