2018-12-10 17:26


IOD RADIOACTIV IN ROMANIA în apa de ploaie şi în laptele de oaie

 |  12:40
IOD RADIOACTIV IN ROMANIA în apa de ploaie şi în laptele de oaie

Institutul de FizicăNucleară a anunţat descoperirea unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şiîn laptele de oaie. Experţii în energie nucleară susţin că valorile sunt micişi nu au impact asupra populaţiei, transmite Realitatea,net.

Imaginea 1/1

Măsurătorile făcute înzona Slănic au relevat o concentraţie de iod radioactiv în apa de ploaie şilaptele de oaie mai mică decât limita maximă admisă. Oamenii de ştiinţă românispun că aceste date confirmă că efectele unui accident nuclear pot fievidenţiate şi la disţante mai mari de 10.000 de kilometri şi că norulradioactiv provenit de la Fukushimas-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice.

"Este posibil cadin ce s-a răspândit din Fukushima şi din alte surse care s-au răspândit înatmosferă, şi lucrurile astea se întâlnesc la diverse nivele în atmosferă, săapară prin ploaie nişte concentrări de iod radioactiv care se depune peplantele pe care le mănâncă animalele. Fukushimae deja la trei săptâmâni distanţa, iar timpul de înjumăţire al ioduluiradioactiv e de 8 zile, urmele nu sunt deloc periculoase pentru oameni numai căavem intrumente sensibile să le determinăm", a declarat Ionel Purica,expert în energie nucleară.

DirectorulInstitutului de Fizică Nucleară, Nicolae Zamfir, spune că valorile înregistratesunt extrem de mici şi că nu au un impact asupra populaţiei şi mediului.

"Rezultatelemăsurătorilor nu sunt normale, însă măsurătorile care se fac la suprafaţapământului, în special în zona Măgurele în ultimele 3-4 săptămâni nu arată nicio creştere a nivelului de radioactivitate. Un grup de cercetători care se aflala Slănic unde radioactivitatea e zero au detectat urme de iod radioactiv înapă, dar sunt atât de mici încât nu modifică valorile la nivelul pământului. Nue absolut niciun pericol", a declarat Nicolae Zamfir, directorul generalal Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară.

Mostrele de apă aufost colectate în zilele de 27, 29 martie şi 2 aprilie din zona Slanic-Prahova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...