2017-01-18 19:25

ULTIMA ORA


Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor

 |  14:49
Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor
Apreciereanominală a monedei naţionale, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţaimportatorilor de a practica marje înalte şi a temperat şocurile mari, înspecial pe piaţa combustibililor, a declarat joi guvernatorul BNR, MugurIsărescu.

"Agenţiieconomici includeau în preţurile de import o marjă care făcea ca în specialpreţurile de import să aibă o tendinţă de creştere (...) Aprecierea nominală a leuluifaţă de dolar a fost substanţială, de peste 10% Aprecierea a atenuat şocuri maimari, în special pe piaţa combustibililor", a spus Isărescu, laprezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Şefulbăncii centrale susţine că aprecierea leului a reprezentat o tendinţă a pieţei,şi nu a fost un scop urmărit de BNR.

"Dupăcum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decât ce s-a întâmplat înregiune (...) Este adevărat că ne-a ajutat, că a oprit acele anticipaţii că seva deprecia moneda, că se va duce nu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import,dacă nu au scăzut, cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere",a continuat Isărescu.

Ela arătat că în alte episoade de creştere a preţurilor internaţionale la ţiţeipreţurile interne au avut ajustări semnificative, făcând referire la episodul2008.

"Uitându-neempiric, preţul la carburanţi a fost mai agresiv în sus faţă de episodul2008", a spus Isărescu.

Elcrede că ar mai putea apărea ceva majorări în acest an, dar "nu foartemari".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image