2017-01-20 05:52

ULTIMA ORA


Isărescu: Ar fi o greşeală de neiertat să nu învăţăm lecţiile crizei

 |  08:57
Isărescu: Ar fi o greşeală de neiertat să nu învăţăm lecţiile crizei

Greşeala de a trece prin criză fără să învăţăm din lecţiile acesteia ar fi de neiertat, a declarat, joi seară, în deschiderea conferinţei internaţionale organizată de European International Business Academy (EIBA), guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că recentele crize economice şi financiare care s-au manifestat la nivel global au adus în atenţie subiectul guvernanţei. Guvernanţa poate fi, în general, văzută ca un mod de exercitare a puterii la nivelul statelor, iar ea ar trebui să se aplice în context regional şi global. 'Este esenţial să ne uităm la trendurile şi schimbările în guvernanţă, dar şi la lecţiile care vor fi învăţate odată cu crizele financiare globale. Ar fi o greşeală de neiertat să traversăm criza fără să învăţăm lecţiile sale (…) Noi toţi ştim acum că o bună guvernanţă înseamnă crearea de politici adecvate, programe şi reglementări comune, care mai apoi să fie transpuse în legislaţie. Este evident faptul că instituţiile joacă un rol major în guvernanţa ţării, după cum nota laureatul premiului Nobel, Douglas North', a afirmat guvernorul BNR. În discursul său, Mugur Isărescu s-a referit la trei niveluri de guvernanţă, respectiv macroguvernanţa, guvernanţa corporatistă şi guvernanţa în Uniunea Europeană.

'Permiteţi-mi să încep cu macroguvernanţa, care este mai aproape de aria mea de interes. Cred că abordarea guvernanţei într-un context economic mai larg se poate dovedi atât relevantă, cât şi utilă. În acest context nu pot să nu subliniez importanţa mare a politicilor economice consecvente în asigurarea unei dezvoltări sustenabile', a subliniat Isărescu. Guvernatorul BNR a vorbit despre câteva lecţii obţinute din propria sa experienţă.

Prima a avut în vedere cât de important este să ai un bun mix de politici fiscale şi monetare. Politica monetară nu poate fi întotdeauna un substitut pentru o politica fiscală slabă, cu toate că reacţia naturală a politicii monetare va fi să devină un model dacă politica fiscală este relaxată.

A doua lecție s-a referit la politicile fiscale prociclice şi în general politicile guvernamentale prociclice. 

'Am experimentat asta în România şi acum suntem pe deplin conştienţi de riscul legat de acest ciclu care alternează perioada de boom cu cea de cădere. În timpul boom-ului economic este o tentaţie puternică - şi nu doar o tentaţie - de a cheltui cât mai mult şi nu există voinţă pentru dezbaterea publică a problemelor legate de structura deficitului. Pe de altă parte, când se realizează faptul că bugetele sunt limitate, toată situaţia se traduce într-o recesiune prelungită şi în volatilitatea PIB-ului', a explicat Isărescu.

Vorbind despre a treia lecţie care viza politica monetară, şeful BNR a amintit importanța stabilității financiare pentru a obţine o stabilitate a preţurilor.

'Aşa cum am spus mai înainte, credinţa mea deplină este că cele două nu sunt în conflict. Acestea pot fi compatibile, dacă fiecare pas este implementat cu atenţie. În ultimii ani, BNR a utilizat toate instrumentele disponibile pentru a-şi îndeplini misiunea stabilităţii preţurilor căutând în acelaşi timp să asigure o volatilitate redusă a cursului de schimb, de exemplu, dar şi alte elemente care ar fi putut să definească stabilitatea financiară. Pe scurt, fiecare pas s-a canalizat pe menţinerea în acelaşi timp a stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare şi pe recâştigarea încrederii', a adăugat acesta. În încheiere, guvernatorul BNR a subliniat că buna guvernanţă se axează pe transparenţă, responsabilitate, predictibilitate şi participare, factori determinanţi majori pentru creşterea economică, potrivit descoperirilor realizate în ultimii 10 - 15 ani de către cei mai mulţi dintre economişti.

'Astfel, o guvernanţă economică implică necesitatea de a asigura reguli stabile, transparente şi previzibile, care să încurajeze concurenţa, efecte cu privire la serviciile publice. Acesta se realizează prin ţări, instituţii publice şi private şi, de asemenea, prin intermediul societăţii civile', a adăugat Isărescu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-04

TAGURI: Isărescu, criză, lecții, BNRComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image