2017-01-19 21:41

ULTIMA ORA


Isărescu avertizează că România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani

 |  11:57
Isărescu avertizează că România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a avertizat,joi, într-o conferinţă pe teme economice, că România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. De asemenea, guvernatorul a precizat că, la ora actuală, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a ţării o reprezintă piaţa de capital, fără să fie neglijată absorbţia de fonduri europene.

'România s-a obişnuit cu o inundaţie de bani şi e greu să fii obişnuit aşa. După opt ani de creştere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piaţă, poate a fost un pic accentuat. După inundaţia de bani, am evitat ieşiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit. Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat. Intrările de capital s-au mişcorat de şapte ori între 2010 şi 2011. Această variaţie ne-a creat probleme. Am avut şi marea dezamăgire să constatăm că acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbţie a fondurilor europene. Sperăm ca, anul acesta, să aducă ceva mai multe fonduri europene, dar în acest condiţii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativă', a declarat Mugur Isărescu. 

Un lucru important, la nivel macroeconomic, este reprezentat de finanţarea prin bursă, considerată 'o fereastră mare de oportunitate'. 'La nivel macro este important să spunem că avem nevoie de finanţare prin bursă. Vă reamintesc că, ulterior declanşării crizei financiare mondiale, fluxul intrărilor de capital din România s-a diminuat foarte mult. Această alternativă pare să fie piaţa de capital din România, dat fiind şi situaţia de pe plan extern. Nu pledez aici pentru o mişcare brutală în sus, dar de multe ori a te grăbi încet este o treabă bună. Avem o fereastră mare de oportunitate să reclădim, în adevăratul sens al cuvântului, piaţa de capital din România', a adăugat Isărescu, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-28

TAGURI: Mugur_Isărescu, capital, bani, BNRComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image