2017-01-17 23:25

ULTIMA ORA


Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică

 |  13:22
Isărescu: Întărirea politicii monetare din 2005-2006 nu a fost benefică
Întărirea politicii monetare din perioada 2005-2006nu a fost benefică pentru evoluţia ulterioară a preţurilor, pentru că a dus laaprecierea nesustenabilă a monedei naţionale şi la explozia creditului învalută, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cucât întăream mai mult politica monetară, pentru că acest al doilea canal eraexpansiv (creditul în valută) şi trebuia să contrabalansăm, cu atât atrăgeamcapitaluri speculative şi întăream leul. Funcţionează simpla teorie de întărirea politicii monetare? A ieşit ceva bun? Nu, a ieşit ceva relativ rău", aexplicat Isărescu, la începutul unui seminar privind politica monetară.

Şefulbăncii centrale spune că prinacest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin aprecierea excesivă a cursuluide schimb şi umflarea "balonului" creditului valutar,în "capcana" căruia au intrat tot mai mulţi.

Prezentareaguvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea că inflaţia este un fenomen monetar,dar teoria cantitativă nu-şi găseşte corespondent în realităţile economicedecât pe termen lung, relaţia pe termen mediu şi scurt fiind mult mai complexă.

Isărescul-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), arătând că "într-adevărinflaţia este mereu în lume un fenomen monetar, dar a spune că inflaţia estenumai un fenomen monetar este echivalent cu a spune că împuşcarea unui om estenumai un fenomen de balistică".

"Nu este doar o tautologie, dar duce şila adormirea spiritului", a adăugat guvernatorul BNR.

Isărescua pus accent şi pe ceea ce reprezintă încrederea populaţiei în monedă,înclinaţia către economisire şi consum, din care derivă în mare parte şi vitezade circulaţie, şi ciclurile economice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image