2018-12-19 03:48


Isărescu: Pregătim măsuri de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei

 |  12:31
Isărescu: Pregătim măsuri de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei

BNRpregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare acreditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţade reglementare existentă la nivel european, a declarat guvernatorul bănciicentrale, Mugur Isărescu.

"În primul rând, creditul în valută artrebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celorcare fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltareaacestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nunumai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii dincriză", a declarat guvernatorul băncii centrale, într-un interviu acodatMEDIAFAX.

Ela arătat că exportatorii şi cei care fac investiţii străine sunt protejaţiîmpotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv să descurajezecreditarea în valută pentru aceşti debitori.

"Apareînsă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Aşacum apare în comunicat (transmis de BNR săptămâna trecută după şedinţa depolitică monetară - n.r.), pentru acest sector de creditare în valută pregătimmăsuri speciale de descurajare a creditării în valută. Nu pentru toatăpopulaţia, întrucât dacă are câştiguri în valută, atunci de ce să descurajăm?!Ne înscriem în orientarea europeană. La nivel european, inclusiv pornind de laexperienţa României, s-au degajat câteva linii de acţiune", a afirmatIsărescu.

GuvernatorulBNR spune că măsura este cerută acum chiar şi de băncile comerciale. El aprecizat că măsurile vor fi, cel mai probabil, de natură prudenţială.

Consiliulde Administraţie al BNR a decis, săptămâna trecută, menţinerea dobânzii depolitică monetară şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabilepasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor decredit de la 25% la 20% începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai2011.

Totodată,CA al băncii centrale a subliniat, în comunicatul detaliat transmis dupăşedinţa de politică monetară, că "este necesară evaluarea continuă atendinţelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, în vedereaasigurării unei evoluţii adecvate a creditării în lei faţă de cea învalută".

Soldulcreditului neguvernamental era la finele lunii februarie de 206,6 miliarde delei, dintre care peste 60% reprezentau împrumuturi denominate în valută.

Astfel,soldul creditului neguvernamental acordat în valută, exprimat în monedănaţională, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care 64,64 miliarde de lei aufost împrumutate de populaţie, iar restul de firme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...