2016-12-06 12:25

ULTIMA ORA


Isărescu: Reducerea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA

 |  13:09
Isărescu: Reducerea pensiilor era o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA

Reducerea pensiilor, măsură vizată anul trecut deGuvern, ar fi fost o soluţie mult mai bună decât majorarea TVA şi ar fi ajutatRomânia să iasă mai rapid din recesiune, însă nu a avut suficient sprijinpolitic, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Economia a încercat de două ori să iasă dinrecesiune, dar toate aceste bâlbe cu TVA-ul... Cred că soluţia propusă iniţialde Guvern pentru realizarea corecţiei unde erau deficitele cele mai mari, înbugetele de asigurări sociale - şi unde există în continuare - şi nu printaxarea consumului întregii populaţii prin majorarea TVA şi crearea de inflaţie(...) era mult mai bună din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabilăpolitic. Nu a fost sprijinită suficient politic, dar ne ajuta să ieşim mult mairepede din recesiune. Şi era probabil mai benefică şi pentru cei cărora li s-adat sentimentul că vor suferi mai puţin", a spus Isărescu la un seminar peteme economice.

El a arătat că unul dintre lucrurile pe care le-aînvăţat atunci când a fost premier, în 1999-2000, a fost că "între logicaeconomică şi financiară şi cea politică există diferenţe".

Isărescu a spus, de asemena, că una dintreînvăţămintele crizei este că sectorul public trebuie să facă loc treptatsectorului privat în dezvoltare.

"Acesta este viitorul. Binenţeles că vom păstramereu un sector public, care trebuie să fie eficient şi aceasta este ochestiune cu care se ocupă în prezent Guvernul. Dar ce am făcut în 2006-2008,să dezvoltăm exagerat sectorul public, mai ales pe partea socială, cred cătrebuie evitat", a continuat Isărescu.

El a atras atenţia că în momentul în care economia vaîncepe să crească din nou rapid nu trebuie să se spună că pot fi făcutecheltuieli mari.

"Dimpotrivă, regula este ca atunci când economiacreşte şi tinde să se supraîncălzească să ajungi la surplusuri. Ştiu că este unmesaj total neconfortabil pentru politicieni. Unde se va întâlni în viitorlogica financiară cu cea politică… oricum sper că diferenţele vor fi mult maiapropite decât cele din trecut", a concluzionat guvernatorul BNR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la oconferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că majorarea TVA de la19% la 24% a fost o eroare politică, susţinută inclusiv de "marii bărbaţicare s-au duelat la Convenţia PDL", care a întârziat ieşirea din recesiunecu cel puţin şase luni.

Şeful statului a declarat, răspunzând unei întrebări,că creşterea TVA a fost una din marile erori politice, susţinută de toatăcoaliţia de la acea vreme.

Băsescu a spus că el a susţinut scăderea pensiilor cu10%, ca măsură temporară, dar Curtea Constituţională a respins o Ordonanţăemisă în acest sens. El a adăugat că o altă propunere a fost un impozittemporar de 10%, care să se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare lacele de până la 340 de lei.

Preşedintele a menţionat că cei din coaliţie s-aureunit la Guvern şi au decis creşterea TVA.

Ulterior, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul aintenţionat anul trecut să reducă pensiile şi a promovat măsura în Parlament,dar a fost obligat să recurgă la majorarea TVA după ce Curtea Constituţională(CC) a respins această propunere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image