2017-01-23 12:37


Isărescu: România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB, dar foarte mare pentru companii

 |  12:48
Isărescu: România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB, dar foarte mare pentru companii
România are, prin comparaţie cu alte state, o fiscalitate relativredusă la nivelul PIB, dar extrem de împovărătoare când e vorba de fiecarecompanie în parte, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Povara pe întreprinderea plătitoare este 60-70%. Toţicare sunt în producţie sunt împovăraţi (de taxe - n.r.), de aceea probabil şimunca la negru. Nici nu cred că putem s-o combatem (munca la negru - n.r.) doarprintr-o decizie. (...) România este o ţară cufiscalitate redusă la nivelul PIB şi cu fiscalitate foarte mare, extrem deîmpovărătoare, la nivelul întreprinderilor", a continuatIsărescu.

Pe de altăparte, guvernatorul BNR recunoaşte că nu vor putea fi reduse contribuţiile deasigurări sociale până când nu se va remedia dezechilibrul dintrecontribuabilii care muncesc, puţin peste 4 milioane, şi beneficiarii deasistenţă socială, de peste 5 milioane.

"Există o presiune normală aacestora (beneficiarii de asistenţă socială - n.r.) care sunt votanţi şi suntmai mulţi, şi vin la vot într-o probabilitate mai mare decât ceilalţi. Teîmping într-o direcţie greşită, şi probabil este principalul motiv pentru carenu avem şi o îmbunătăţire de rating", a arătat Isărescu.

Şeful BNR aexplicat că finanţiştii nu pot da decât o soluţie temporară pentru acestdezechilibru între plătitori şi beneficiari, dar această dilemă trebuierezolvată chiar fizic, pentru că nu există o ieşire doar prin artificiifinanciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image