2017-01-20 15:59

ULTIMA ORA


Italia: Încep negocierile pentru desemnarea unui nou premier

 |  11:16
Italia: Încep negocierile pentru desemnarea unui nou premier

În scopul desemnării succesorului lui Silvio Berlusconi la conducerea guvernului, preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, va începe consultările politice. Anunţarea numirii unui nou premier este aşteptată pentru duminică după-amiază sau chiar luni.  Preşedintele Senatului Renato Schifani, preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini, delegaţii diferitelor grupuri parlamentare şi foşti preşedinţi ai Republicii, începând cu 08.00 GMT, vor purta discuții cu Giorgio Napolitano în scopul desemnării noului premier al Italiei.

Monti, 68 de ani, desemnat miercuri senator pe viaţă, este principalul favorit la conducerea Consiliului de Miniştri. Acesta a primit deja sprijinul directorului FMI Christine Lagarde şi a avut sâmbătă o întrevedere cu noul director al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Sâmbătă seară, în presa italiană era vehiculată ideea că partidul fostului premier va sprijini condiţionat un guvern de tehnocraţi condus de economistul Mario Monti. Se aşteaptă ca preşedintele Italiei să îi ceară lui Monti să încerce formarea unui nou guvern și să scoată Italia din pragul unei crize economice în stil grecesc.  Partidul fostului premier vrea să se asigure că noul guvern, agenda legislativă şi încadrarea în timp a cabinetului îndeplinesc cerinţele sale.

Berlusconi, în vârstă de 75 de ani, a părăsit puterea în huiduieli şi insulte la Roma, întorcând o pagină de aproape 20 de ani punctată de scandaluri sexuale şi procese pentru corupţie.

Acesta şi-a prezentat demisia după adoptarea de către parlament a măsurilor economice destinate să liniştească pieţele şi partenerii internaţionali, fiind acuzat de a fi subminat credibilitatea ţării sale. În timp ce în faţa intrării principale, manifestanţii aplaudau, urlau de bucurie şi strigau 'bufon, bufon!', fostul premier a trebuit să părăsească palatul Quirinale pe uşa din spate. Anterior acesta a fost salutat cu strigăte obscene, dar şi cu 'mafiot!', 'ruşine!', 'închisoare!' 'gata!'... sau chiar 'primăvară, primăvară', o aluzie probabilă la revoluţiile arabe ce au răsturnat dictatori, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-20

TAGURI: Monti, Napolitano, BerlusconiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image