2017-01-20 12:08

ULTIMA ORA


Italia se teme de o criză umanitară “catastrofală” din cauza situaţiei din Libia

 |  17:49
Italia se teme de o criză umanitară “catastrofală” din cauza situaţiei din Libia

Ministrulitalian de Interne, Roberto Maroni, le-a cerut joi partenerilor săi europeni săajute ţara să facă faţă riscului unei crize umanitare "catastrofale"din cauza deteriorării situaţiei din Libia.

"CerEuropei să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă unei urgenţe umanitarecatastrofale, nu ne poate lăsa singuri, aceasta este cererea mea", adeclarat el la sosirea la o reuniune cu omologii săi din cadrul UE, consacratătemerilor unui exod de refugiaţi din Libia către Europa.

"Sperîntr-o susţinere" a altor ţări europene, "deoarece ceea ce seîntâmplă în bazinul mediteraneean nu este numai o problemă pentru Italia şiţările mediteraneene, ci este o problemă pentru Europa şi lumea întreagă, neconfruntăm cu o urgenţă umanitară", a adăugat el.

Maimulte ţări din Europa de Sud (Italia, Franţa, Spania, Grecia, Malta şi Ciprul),care constituie prima poartă de intrare pentru un eventual aflux masiv deimigranţi din Libia, au cerut, miercuri, la Roma, înfiinţarea unui fond desolidaritate pentru a ajuta ţările de primire.

Romaa afirmat cu această ocazie că se teme de un val de cel puţin 200.000-300.000de imigranţi în cazul îndepărtării de la putere a lui Muammar Kadhafi, care seconfruntă cu o insurgenţă de o amploare fără precedent. Un "exodbiblic", "de zece ori mai mare decât fenomenul albanezilor în anii'90", a anticipat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

Miercuri,Maroni a vorbit despre riscul unei "invazii", afirmând că, potrivitagenţiei de supraveghere a frontierelor europene, Frontex, 1,5 milioane derefugiaţi potenţiali se află în Libia.

Totuşi,primele reacţii ale partenerilor europeni ai Italiei, joi, înaintea reuniuniiminiştrilor de Interne lasă puţine speranţe Romei.

Germania,Austria şi Suedia au apreciat că Italia ar putea să se descurce singură cu ceipeste 5.500 de imigranţi provenind din Tunisia şi ajunşi pe insula italianăLampedusa, situată la aproximativ 110 kilometri de Tunisia.

"Germaniaa avut anul trecut aproximativ 40.000 de solicitanţi de azil, mica Suedie30.000, Belgia 20.000 şi Italia 7.000. Italia se confruntă cu o provocare darnu este în niciun caz depăşită" cu situaţia din Lampedusa, a apreciatministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image