2017-01-24 09:13


Japonia lansează un nou satelit spion

 |  11:59
Japonia lansează un nou satelit spion

Agenţia de exploatare spaţială Jaxa a anunțat că Japonia a lansat luni un nou satelit spion cu scopul de a-şi apăra teritoriul în faţă ameninţării reprezentate de Coreea de Nord şi pentru monitorizarea catastrofelor naturale în regiune. Modelul lansat este al douăzecelea exemplar tip H-2A, a intrat în funcţiune în 2001 şi a fost dezvoltat în cooperare cu Mitsubishi Heavy Industries. Obiecte de mici dimensiuni situate la sol pot fi monitorizate de la sute de kilometri, pe timp de noapte sau în condiţii de nor sau ceaţă, prin intermediul rachetei japoneze tip H-2A, care transportă un satelit echipat cu un radar şi care a decolat la 10,21 ora locală de la centrul spaţial Tanegashima.

In cazul unor catastrofe naturale precum seisme, tsunami sau taifunuri de genul acelora care au devastat arhipelagul nipon în cursul acestui an, echipamentul poate fi utilizat la colectarea  datelor privind șansele de reducere a efectelor acestora sau a informațiilor legate de pagubele produse.

Până în 2013, Japonia intenţionează să lanseze un nou satelit radar, după eşecul a două asemenea echipamente, trei sateliţi spioni echipaţi cu camere de luat vederi fiind deja plasați pe orbită.

Ca urmare a testelor cu rachete efectuate de Coreea de Nord în 1998, autorităţile de la Tokyo au decis asupra necesităţii culegerii de informaţii şi supraveghere prin satelit. Agenția spațială niponă nu furnizează detalii în legătură cu asemenea misiuni din motive de securitate.

După o lungă perioadă de întrerupere provocată de eşecul prototipului numărul şase, în noiembrie 2003, evenimentul de luni este cel de-al paisprezecelea realizat cu succes de la reluarea misunilor H-2A, în februarie 2005. Ultima lansare a avut loc la sfârşitul lui septembrie şi a avut drept obiectiv plasarea unui satelit spion echipat cu cameră de luat vederi pe timp de zi, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-09

TAGURI: Japonia, satelit, spionComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image