2018-10-15 23:10


Jeffrey Franks: A doua majorare a salariilor va fi acordată în 2013

 |  11:29
Jeffrey Franks: A doua majorare a salariilor va fi acordată în 2013

În discuţiile cu Guvernul României s-a stabilit ca a doua majorare de salarii să aibă loc în anul 2013, a declarat miercuri şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks. FMI a recomandat menţinerea unei conduite prudente fiscale, însă pentru prima dată arieratele au depăşit nivelurile planificate, deşi că au fost respectate ţintele de deficit din primul trimestru.

'Am convenit cu autorităţile o uşoară relaxare a ţintei de deficit, pe care a modificat-o de la 1,9% la 2,2% din PIB pentru acest an. Noua ţintă v-a disponibiliza o sumă care să permită Guvernului atingerea obiectivelor sale. Suma convenită nu va putea recupera dintr-o dată salariile şi CAS pentru pensii. De aceea, am convenit ca următoarea mărire de salarii să fie acordată în anul următor', a spus Jeffrey Franks.

Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, a afirmat, marţi, că salariile bugetarilor vor fi reîntregite în decembrie 2012 la valoarea de dinainte de tăierile din 2010. De asemenea, Georgescu anunţase că pensionarilor li se vor restitui începând cu 1 iunie sumele oprite eronat drept contribuţii la asigurările de sănătate (CASS), în tranşe egale cu ceea ce guvernele anterioare au încasat, conform deciziei noului Executiv, prin scrisoarea de intenţie către FMI.

Guvernul va adopta săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea acestor măsuri, potrivit lui Victor Ponta. 'În baza acestei scrisori de intenţie, Guvernul pe care îl conduc va proceda, săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă şi în urma elaborării formei juridice necesare în situaţia specială în care ne aflăm, deci va proceda începând cu 1 iunie la acordarea unei creşteri de 8% pentru personalul bugetar, urmând ca restul sumelor necesare pentru a se reveni lasalariile din 2010 să fie acordate în luna decembrie, iar tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat în mod greşit, vom începe restituirea de la 1 iunie a sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 de lei, cărora li s-a încasat în mod greşit o contribuţie la asigurările de sănătate pentru întreaga sumă, şi nu doar diferenţa de la 740 de lei', a declarat Ponta.

Totodată, Jeffrey Franks a precizat că majoritatea ţintelor cantitative convenite cu autorităţile române au fost atinse, cu excepţie a două dintre acestea, care privesc arieratele. 'Majoritatea ţintelor cantitative, cu excepţia a două dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse şi am convenit, de asemenea, asupra politicilor care sunt necesare pentru a merge mai departe. După aprobarea conducerii FMI, vom putea cere aprobarea evaluării de către comitetul executiv al FMI, în a doua jumătate a lunii iunie. Faţă de ultima vizită, evaluarea cu privire la evoluţiile macroeconomice ce au avut loc în România nu a suferit schimbări majore', a afirmat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România.

Potrivit lui Franks, cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, în trecut o forţă semnificativă de presiune, au scăzut foarte mult. 'În mod similar, reforma sistemului public de pensii a ajutat încadrarea finanţelor publice pe o cale sustenabilă. La fel de important a fost aprobată legislaţia necesară pentru a permite reformarea structurii sistemului de salarizare a sectorului public şi a sistemului de asigurări sociale. Deşi nu toate aceste măsuri au fost în întregime implementate până în prezent, au fost făcuţi paşi importanţi în direcţia reducerii risipei a fraudei şi a cheltuielilor ineficiente', a adăugat reprezentatul FMI.

Legea responsabilităţii fiscale şi a finanţelor publice locale au ajutat la stabilirea cadrului necesar pentru o mai bună disciplină fiscală, a subliniat şeful misiunii FMI pentru România, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-22

TAGURI: salariu, FMI, Jeffrey_Franks, Victor_Ponta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...