2019-03-20 11:30


Jeffrey Franks: Sunt semne că economia României şi-a încetinit creşterea în trimestrul al doilea

 |  17:04

Datelepreliminare arată că avansul exporturilor şi producţiei industriale a încetinitîn trimestrul al doilea, ceea ce va conduce la o creştere economică plasată subnivelul din primul trimestru, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMIpentru România, Jeffrey Franks.

"Existăanumiţi indicatori care arată o încetinire a creşteii economice în trimestruldoi. Trebuie să vedem, când vom avea datele finale, cât de mult a încetinitcreşterea. Ne aşteptăm, totuşi, la o evoluţie pozitivă a PIB", a adăugatoficialul FMI.

Întrebatdacă se aşteaptă ca acest ritm mai scăzut al creşterii economice să se menţinăpână la finele anului, Franks a precizat că FMI îşi menţine deocamdată prognozade creştere de 1,5% pentru întregul an, bazându-se şi pe avansul pesteaşteptări din primul trimestru.

"Credemcă cifrele din primul trimestru au fost mai mari decât ne-am aşteptat, astfelcă există spaţiu pentru o evoluţie puţin mai slabă în trimestrele următoare. Nuavem în vedere o modificare a prognozei în acest moment", a arătat Franks.

Economiaa crescut în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimultrimestru al anului trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primele trei lunidin 2010, avans susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşterisemnificative a exporturilor.

ConsiliulDirector al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tippreventiv, prin care a pus la dispoziţia României o tranşă de 481 milioane deeuro.

Potrivitlui Franks, întâlnirea membrilor board-ului a fost una de scurtă durată, aceştiafiind "foarte mulţumiţi" de progresele României în ceea ce priveştereformele. El a precizat că România a îndeplinit toate ţintele din acord pentrufinele lunii martie, respectiv cea legată de deficitul buegtar, arierate,cheltuieli, precum şi nivelul pierderilor companiilor de stat.

"Estepentru prima dată când am putut merge în board fără a solicita o derogare.Ţinta de arierate, care a fost problematică în trecut, a fost îndeplinită dedata aceasta", a mai spus oficialul FMI.

Româniaa încheiat în martie un nou acord cu FMI, de tip preventiv, în valoare de 3,09miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care oare România la FMI. Până la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispoziţiaRomâniei încă două tranşe, în valoare de 480 de milioane de euro fiecare.

Acordulcu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la UniuneaEuropeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...