2019-02-23 05:32


Jeffrey Franks:Un nou acord cu FMI va include noi condiţii de reformă; România nu mai este “elevul mediocre”

 |  14:21
Jeffrey Franks:Un nou acord cu FMI va include noi condiţii de reformă; România nu mai este “elevul mediocre”

Unnou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va include condiţii pentru noireforme structurale privind forţa de muncă, infrastructura şi investiţiile, adeclarat şeful misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, adăugând căRomânia nu mai este considerată "un elev mediocru".

Autorităţileromâne şi-au exprimat interesul pentru încheierea unui acord preventiv cuFondul după încheierea actualului pachet de finanţare în aprilie. În cazul unuiacord preventiv, statul poate accesa fonduri în cazul unor problemeneprevăzute.

"Esteclar că statul nu a fost complet restructurat. Există sectoare ale econmiei pecare România trebuie încă să le reformeze pentru a atinge nivelul deflexibilitate şi productivitate de care are nevoie", a spus Franks,într-un interviu acordat Bloomberg.

Board-ulFMI se va întâlni la începutul lunii ianuarie pentru a evalua progreseleRomâniei.

"Oîntârziere de o săptămână sau două nu ar avea un impact semnificativ asupranoului aranjament. Intenţionăm, în continuare, să ne întoarcem pentru a negociaun acord în prelungirea celui existent, în ideea că noua înţelegere ar puteaintra în vigoare din aprilie", a spus el.

Româniaşi-a schimbat imaginea de "elev mediocru" după ce Guvernul asupravieţuit voturilor de neîncredere şi protestelor pentru a respecta cererileFMI privind reducerea cheltuielilor şi a numărului de angajaţi, aspus Franks.

Acordulîn vigoare cu FMI, în valoare de 13 miliarde de euro, parte a unui pachet definanţare de 20 de miliarde de euro de la UE şi alţi creditori internaţionali,se încheie în luna aprilie şi ar putea fi urmat de un acord preventiv. Actualulacord ar fi al doilea pe care România reuşeşte să-l finalizeze şi al optulea cuFondul de la căderea comunismului în 1989.

"Româniaavea o reputaţie de a fi un elev destul de mediocru în privinţa finalizăriireformelor, iar acest program a schimbat această imagine. Este văzută acum ca oţară care a făcut eforturi enorme în pofidaunei situaţii dificile pentru a încheia reforme dificile, dar necesare", aadăugat Franks.

EconomiaRomâniei va înregistra o contracţie de 1,9% în acest an, potrivit prognozelor,în timp ce restul Europei iese din criză, alimentând astfel criticile potrivitcărora respectarea cererilor stricte ale FMI şi UE menţine ţaraîn recesiune, notează Bloomberg.

PNLşi PSD au depus miercuri la preşedinţii celor două Camere o moţiune de cenzurăîn privinţa legii care majorează salariile din sectorul public cu 15% anulurmător. Premierul Emil Boc a cerut Parlamentului să renunţe la dezbateri şi săadopte legea într-un interval de trei zile pentru a debloca următoarea tranşă aîmprumutului de la FMI. Executivul se bazează pe încasarea, în total, a 2,4miliarde de euro până în martie.

Legeapensiilor, adoptată de Parlament la 7 decembrie şi promulgată de preşedintemiercuri, este un alt pas pozitiv, a spus şeful misiunii FMI. Guvernul amajorat TVA de la 19% la 24%, a redus salariile din sectorul public cu 25% şipersonalul angajat la stat, pentru a coborî deficitul bugetar la 6,8% anulacesta şi la 4,4% anul următor.

Totodată,statele din Europa de Est, inclusiv România, au evitat extinderea crizeidatoriilor suverane din zona euro, care a cauzat creşterea costurilor deasigurare a datoriilor Portugaliei, Spaniei şi Italiei a niveluri record, adeclarat Franks. Temerile că regiunea ar putea fi afectată persistă încă, aavertizat reprezentantul Fondului.

"Neuităm mereu la posibile efecte ale contagiunii. Până acum, ţările din Europa deEst au fost afectate într-o măsură relativ scăzută de problemele din alte stateale Uniunii Europene, dar această situaţie nu va fi obligatoriu valabilă înviitor, astfel că trebuie să rămânem vigilenţi", a afirmat el.

Româniaare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiareinternaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România aprimit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de3,65 miliarde euro de CE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...