2019-02-20 20:15


Jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului se pot prăbuşi la un seism de 7 grade

 |  14:04
Jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului se pot prăbuşi la un seism de 7 grade

Maimult de jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului, în acăror reabilitare nu s-a investit nimic, riscă să se prăbuşească în cazul unuicutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, a declarat ŞtefanDumitraşscu, arhitectul şef al Sectorului 3.

"Centrulvechi al Bucureştiului este un sătuleţ de provincie prăfuit pe lângă centrulaltor oraşe, cum ar fi Praga. Are două străzi cu căsuţe care stau să cadă şi cucârciumi în care te duci să bei o cafea la preţ triplu faţă de altă locaţie şiîn care nimeni n-a băgat un ban în consolidare", a spus Dumitraşcu.

Ela adăugat că aproximativ 90% din clădirile centrului vechi sunt în sectorul 3.

"Potestima, cunoscând fiecare clădire din acel centru vechi, că în cazul unui seismmajor, care să depăşească 7 grade pe scara Richter, mai mult de 50% din fondulconstruit de acolo, dacă nu ar fi în colaps, va avea avarii majore. Acesteclădiri se pot prăbuşi. Cunosc clădiri la care mă gândesc săptămânal şi defiecare dată când trec pe acolo. Sunt ingineri structurişti care se miră cumstau în picioare acum aceste imobile, fără cutremure şi fără vânt. În uneledintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altora sunt baruri şirestaurante", a continuat Dumitraşcu.

Ela afirmat că se pot număra pe degetele de la două mâini clădirile din zonă încare s-a investit.

Potrivitarhitectului, investiţiile de până acum în structurile imobilelor din zonă nudepăşesc 12-13 milioane de euro.

"Dacăvorbim doar de clădiri, fără străzi şi canale, ar fi necesar să se investeascăîn reabilitare minim 200 de milioane de euro. Fără aceşti bani, clădirile nupot arăta în mod civilizat, şi nu atât civilizat, cât mai ales sigur. Circa 98%din clădirile din centrul istoric sunt proprietăţi private, puse în posesiecătre foştii proprietari, care din raţiuni economice şi în lipsa uneilegislaţii foarte ferme preferă să închirieze, dacă au 100 de metri pătraţi. Amauzit că sunt nişte chirii la maniera de 150 de euro metrul pătrat pelună", a spus Dumitraşcu

Acestaa afirmat că nu există chirii mai mari în niciun alt loc din Bucureşti şi aarătat că mall-urile percep chirii de sub 40 de euro pe metru pătrat pe lună,iar pe Calea Victoriei un metru pătrat nu e mai scump de 60-70 de euro.

"Proprietariicare deţin în mod legal o clădire de acolo, care stă să cadă, preferă săînchirieze la 130-150 de euro metrul pătrat suta de metri pătraţi de laparterul imobilului, să încaseze o chirie de 15.000 de euro pe lună şi săarunce întregul risc al prăbuşirii efective a clădirii către oamenii care intrăîn acele baruri", a încheiat Dumitraşcu.

DirectorulInstitutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, afirma recent săseisme de până în 7 grade se pot produce în perioada următoare în România, darnu sunt periculoase, specialistul adăugând că nici până în 2030 "nu vomavea un cutremur catastrofal".

"Cutremurede peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. De exemplu, în 1986 am avut uncutremur de 6,95, în 1990 am avut unul de 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fostvictime. Acestea nu sunt periculoase pentru România", a spus Mărmureanu.

Ela subliniat că "un cutremur catastrofal" în Vrancea înseamnă să aibăpeste 7 grade pe scara Richter.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
14 Dec 2010

Cine ii impiedica pe proprietarii acestor cladiri vulnerabile,sa le consolideze?Doar nu au pretentia,domnii proprietari,sa le dea Oprescu bani!La cat incaseaza pe chirii,ar trebui sa o faca!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...