2017-01-17 21:19

ULTIMA ORA


Kelemen: “Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 milioane de dolari, opresc proiectul”

 |  14:03
Kelemen: “Dacă Roşia Montană Gold Corporation nu investeşte 70 milioane de dolari, opresc proiectul”

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor afirmă că dacă compania canadiană RMGC nu îşi respectă promisiunea de a investi 70 de milioane de dolari la Roşia Montană are puterea să oprească proiectul. Reamintim că, recent, ministrul a dat aviz canadienilor de a începe exploatările miniere din zonă. Decizia lui Hunor a produs un val de proteste al ONG-urilor care se împotrivesc metodei de exploatare cu cianuri pe care compania canadiană o foloseşte.

Ministrul Culturii a declarat pentru Mediafax că, dacă, se va constata că există orice risc pentru sănătate, oricât de mic, acest proiect nu va începe.

„Vreau să se înţeleagă clar două lucruri. În primul rând, nu UDMR ia decizia de a da sau nu verde proiectului minier de la RMGC. Este decizia Guvernului, a întregii coaliţii de guvernare, bazată pe opiniile experţilor. În al doilea rând, nu este o decizie bazată pe argumente politice, ci o decizie bazată pe argumentele specialiştilor. În total sunt 140 de milioane de dolari. 70 de milioane vor fi alocaţi pentru salvarea unor valori importante din patrimoniul de la Roşia Montană, patrimoniu care ar fi iremediabil pierdut în câţiva ani fără o investiţie rapidă. În ultimii ani, a continuat un proces de degradare continuă a patrimoniului din cauze naturale, care nu ţin de minerit. Din păcate, nu au existat bani pentru a investi sumele necesare restaurării. Asta până acum, când pot anunţa cei 70 de milioane pentru Roşia. În acelaşi timp, am creat un fond separat de alte 70 de milioane de dolari destinat restaurării unor monumente istorice de importanţă naţională, aflate pe lista Monumentelor Istorice. Acest fond este creat prin parteneriate cu mediul privat şi comunităţile locale, la fel ca în alte state din Europa şi din lume. În total sunt 140 de milioane de dolari pentru restaurarea clădirilor monument şi siturilor arheologice, deci pentru salvarea moştenirii culturale naţionale din toată România, nu numai cea de la Roşia”, a declarat ministrul culturii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image