2017-01-22 18:24


Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate

 |  17:06
Kelemen: Dacă PDL insistă cu reorganizarea va fi o problemă în Parlament, nu va mai fi majoritate
LiderulUDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformăriiregiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumentesuficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiectva exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.

Kelemena declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nicio organizaţie judeţeanăsau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă, iar acest punct devedere a fost transmis în şedinţa coaliţiei

"Noiam spus, marţi, în coaliţie că nu putem accepta varianta transformării celoropt regiuni de dezvoltare în opt judeţe-mamut. Nicio organizaţie judeţeană sauteritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă. Din punctul nostru devedere, nu este posibilă o susţinere faţă de un astfel de proiect. Noi am spuscă pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16regiuni de dezvoltare şi că o reformă administrativă se poate construi pe 16regiuni, nu pe opt. Nu avem cum să susţinem un astfel de demers, nici din punctde vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi considerăm că nu existăargumente suficiente pentru a crea opt judeţe-mamut", a declarat KelemenHunor.

Potrivitacestuia, într-un astfel de proiect de reorganizare este nevoie întâi de odecizie politică, urmând ca apoi să se ia în calcul şi aspectele tehnice.

"Enevoie întâi de o decizie politică, apoi de chestiunile tehnice privindserviciile deconcentrate, oficiile şi competenţele care sunt la nivel judeţean.Până nu avem o decizie politică nu putem merge mai departe cu aspecteletehnice", a spus Kelemen.

Întrebatce se va întâmpla în cazul în care PDL va insista cu proiectul de reorganizare,iar Guvernul îşi va asuma răspunderea, Kelemen a spus că fără o susţinere încoaliţie nu va mai exista majoritate în Parlament.

"Nuştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără osusţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate înParlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă vainsista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, săfie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect.Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnăcă vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vinesă insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nuexistă susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru înspeculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia oasumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă cănu face parte din majoritatea parlamentară", a precizat Kelemen Hunor.

Ela subliniat că în zilele următoarele partidele din coaliţie vor continuadiscuţiile pe tema reorganizării "la nivel politic".

PreşedinteleUDMR şi-a exprimat uimirea, în contextul dezbaterilor din România privindreorganizarea administrativ-teritorială, faţă de lipsa oricărei reacţii peaceastă temă din partea Guvernului Ungariei.

"Deocamdatănu ne-a întrebat nimeni nimic. Nu ştiu dacă Guvernul Ungariei este interesat deacest proiect sau are o poziţie. M-am şi mirat un pic pentru că ei, în astfelde chestiuni care privesc viitorul comunităţii maghiare din România,reacţionează, dar până acum nu au reacţionat", a conchis Kelemen Hunor.

Şiliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras, declara, marţi, dupăşedinţa coaliţiei, că PDL a insistat pe varianta propusă pentru reorganizareaadministrativ-teritorială, iar UDMR a transmis clar că nu este de acord cuacest proiect.

"Nusuntem de acord cu reorganizarea propusă de PDL. Am spus foarte clar în şedinţacoaliţiei că nu suntem de acord cu această reorganizare pentru că este făcutăîn aşa fel încât nu va ajuta la dezvoltarea economică coerentă a acestorregiuni. S-a gândit cineva ce se va întâmpla, de exemplu, cu tribunalelejudeţene? Nu s-a gândit. Trebuie făcut înainte un studiu de impact. Cei de laPDL au insistat pe varianta lor, iar noi am spus clar «nu şi nu»", a spusdeputatul UDMR.

Întrebatce se va întâmpla dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe proiectulreorganizării, Mate a apreciat că se va merge pe această variantă "doar însituaţia în care se doreşte o schimbare de Guvern".

Potrivitacestuia, partenerii de coaliţie au convenit să mai aibă întâlniri pe temaproiectului de reorganizare administrativ-teritorială.

LideriiPDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acordprivind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţiiformaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere dinteritoriu pentru modificarea propusă de către PDL, declarau agenţiei MEDIAFAXsurse participante la discuţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image