2017-01-18 14:26

ULTIMA ORA


Kovacs Eckstein Peter a cerut UDMR respingerea mineritului bazat pe cianuri

 |  14:20
Kovacs Eckstein Peter a cerut UDMR respingerea mineritului bazat pe cianuri

În cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) reunit sâmbătă, la Târgu Mureş, fostul consilier prezidenţial Kovacs Eckstein Peter a cerut UDMR respingerea mineritului bazat pe cianuri.

Kovacs a cerut ca „UDMR să respingă mineritul pe bază de cianuri”, iar toţi reprezentanții săi care ocupă poziții decizionale să promoveze acest punct de vedere. A existat o informare a Consiliului Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale pe acest subiect şi s-a decis să nu se adopte vreo hotărâre referitoare la proiectul Roşia Montană Gold Corporation, a avertizat preşedintele CRU, Rozalia Biro. „Ţinând cont de gravitatea acestui subiect, părerea a fost să nu hotărâm nimic în legătură cu proiectul de hotărâre”, a subliniat Rozalia Biro. Laszlo Borbely a explicat că mineritul pe bază de cianuri „este un subiect care stă în atenţia opiniei publice” și nu poate fi criticat dreptul lui Kovacs de a propune un proiect de hotărâre în cadrul CRU.

Cu nouă voturi în favoarea propunerii şi 15 abţineri Consiliul Reprezentanţilor Unionali a respins cu majoritate de voturi includerea pe ordinea de zi a acestui subiect.

De asemenea, ministrul Laszlo Borbely a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că nu va propune o un proiect de hotărâre de guvern privind autorizaţia de mediu pentru Roşia Montană decât dacă va fi absolut convins că aceasta nu va dăuna mediului.

„Dacă un stat dă o licenţă acum 13 ani pentru a se exploata, s-a tărăgănat prea mult, eu nu fac altceva decât ceea ce am spus acum un an şi jumătate la preluarea mandatului: nu voi propune în Guvern nici un fel de hotărâre privind autorizaţia de mediu decât dacă sunt convins 100% că nu va dăuna mediului şi că va aplica cele mai înalte standarde din UE”, a spus ministrul Mediului. Ministrul a explicat că o altă problemă este cea politică. „Dacă se ia o decizie în Parlamentul României, dacă se ia o decizie politică la nivelul UDMR sau aş spune Coaliţiei că nu suntem pentru folosirea acestor tehnologii, atunci e altceva. Până când nu există o asemenea decizie politică, eu, ca ministru al Mediului, trebuie să păstrez acest standard, cel mai bun standard din Europa. Preşedintele Uniunii a spus că toată Coaliţia trebuie să fie solidară în ceea ce priveşte Roşia Montană. În programul UDMR este trecut că noi nu sprijinim nici un fel de exploatare minieră care nu respectă cele mai înalte standarde din UE. Acesta a fost punctul de vedere al UDMR”, a subliniat Borbely, potrivit Agerpres. Borbely a subliniat că preşedintele României are „clar un punct de vedere în ceea ce priveşte Roşia Montană”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-05

TAGURI: Kovacs Eckstein Peter, UDMR, Laszlo Borbely, cianuri, Roșia MontanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image